KOMMENTARER

Intels nye navnesystem vondt verre

Intels nye navnesystem for PC-prosessorer skal forvirre oss enda mer.

22. mars 2004 - 10:26

Som digi.no tidligere har omtalt, planlegger Intel å legge om måten de selger og markedsfører sine prosessorer. Før helgen avduket Intel sine planer. De er ikke gode nyheter for kundene.

Det nye systemet minner om måten bilprodusenter betegner sine produkter. Intel har valgt tre nummerserier - 300 (Celeron), 500 (Pentium) og 700 (Pentium Extreme) for prosessorene som brukes i bærbare og stasjonære maskiner.

Prosessorene vil ikke bare hete Intel 350. Intel beholder merkenavnene Celeron, Pentium og de nye Pentium Extreme. En tenkt prosessor vil derfor hete Intel Pentium 570.

Innen hver serie vil andre og tredje siffer angi farten. I 570 vil 5 stå for Pentium og 70 for hvor relativt rask den er.

Hvordan dette relative ytelsestallet beregnes, er foreløpig ikke kjent.

Motforestillingene melder seg umiddelbart. Systemet Intel skisserer vil ikke rydde opp i et allerede forvirrende marked - det vil gjøre ting verre.

Kundene får ikke noen objektiv informasjon om hastigheten på brikken - man må forholde seg til et vagt tall Intels markedsavdeling har satt.

Dette er et forsøk på tåkelegging fra Intel. Selskapet står nemlig foran et monumentalt problem: De fleste PC-brukere har ikke behov for så mye mer fart. Disse kundene er ikke opptatt av klokkehastigheten - sannheten er at en hvilken som helst moderne PC har mer enn nok fart til å kjøre Windows og Office.

Mange har etterhvert fått dette med seg og PC-prisene har stupt de siste årene. Det er en mindre gruppe avanserte brukere og folk som spiller spill som jakter på fart.

Intel ønsker derfor å tone ned hastigheten og innføre noen vagere betegnelser. Håpet er kundene velger seg en klasse og så et passe høyt nummer for å kjøpe seg noe som er "bra". Men de nye numrene er kamuflasje for å ta godt betalt for produkt hvor nettopp farten egentlig er det eneste interessante.

Tenk deg en stigeleverandør som sier at de ikke har så lyst å prate om lengde på stigene.

Nå er jakten på høyest mulig fart ikke enkel i dag. GHz er ikke GHz. Ytelsen avhenger av hvor rask minnebussen er, om prosessoren har hypertråd og mange andre faktorer.

Slik sett er nummerserier som Intel innfører nå et riktig grep, men tallene skal styres av markedsavdeling og angi funksjoner. De vil ikke være et måltall på ytelse, som jo er det kundene egentlig er ute etter.

Håpet hadde vært et tall som anga ytelsen når prosessoren ble brukt sammen med komponenter og kanskje oppgaver som utnyttet den fullt ut.

Dette hadde gitt et reelt sammenligningsgrunnlag på hva du egentlig mister eller får ved å velge en Pentium M eller en Pentium 4. I dag er dette uklart og det nye systemet hjelper ikke.

Til slutt Intel: Hva har dere tenkt å gjøre når dere har kommet til topps i en serie med lanseringen av en for eksempel Pentium 590? Begynne på nytt som billeverandørene med årstall? Intel Pentium 520 2005?

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.