Intels nye prosessor blir glovarm

Intel har bekreftet at Prescott, etterfølgeren til Pentium 4, vil skape store varmeproblemer og sette nye krav til kjøleløsningene.

Intel har bekreftet at Prescott, etterfølgeren til Pentium 4, vil skape store varmeproblemer og sette nye krav til kjøleløsningene.

Mange av de som har vært borti AMDs litt eldre Athlon-prosessorer, vet hvilke problemer som kan oppstå når en prosessor som utvikler mye varme, kjøres på fullt over lengre tid med en utilstrekkelig kjøleløsning.

Er du heldig, krasjer systemet brått og fungerer som normalt når du starter det opp igjen. Har du uflaks, får prosessoren varige skader. Kraftige kjøleløsninger har for mange vært nødvendig for å få Athlon-systemer til å kjøre stabilt.

    Les også:

Intels kommende Prescott-prosessor, en ny utgave av Pentium 4 som tilbyr blant annet høyere klokkehastigheter, mer hurtigminne og utvidet instruksjonssett, vil ha en varmeutvikling på mer enn 100 watt. Dette har Intel bekreftet overfor The Inquirer. Hvis du legger hendene på en 100 watts lyspære som står på, får du en anelse av hva det er snakk om. Men lyspæren har langt større overflate enn prosessorkjernen, noe som gjør at varmeutviklingen per areal blir svært mye høyere for prosessoren enn for lyspæren.

Det begrensede arealet varmen strømmer ut, setter store krav til kjøleløsningen, som må greie å lede bort varmeenergien raskere enn den produseres. For å greie dette, må ofte hele PC-en være nøye sammensatt slik at den aktive kjøleløsningen på prosessoren får tilgang på nok avkjølt luft til å greie brasene.

Uansett hvordan Intel og PC-produsentene velger å løse dette, er det grunn til å tro at produsenter av kjøleløsninger går gode tider i møte. Muligens vil til og med vannkjøling bli noe mer enn løsning kun for spesielt interesserte.

Til toppen