BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intels veikart mot flere kjerner

Intel planlegger prosessorer med enda flere kjerner. Sammen med ny mikroarkitektur skal dette bidra til høyere ytelse.

10. okt. 2005 - 12:33

Selv om det også i framtiden vil være prosessorer i Intels portefølje med bare én kjerne, retter selskapet nå mye av innsatsen mot utvikling av prosessorer med fire eller enda flere kjerner.

Dessuten planlegger selskapet en helt ny mikroarkitektur, den første siden Pentium 4 kom, hvis man ser bort fra Banias, som Pentium M er basert på. Plansjen nedenfor viser mikroarkitekturene som er blitt benyttet fra og med Intels Pentium-prosessor, i tillegg til EPIC-arkitekturen, som kun benyttes av Intels Itanium-prosessorer.

Den kommende mikroarkitekturen har ennå ikke fått noe navn, men skal kunne skalere på tvers av alle Intels PC- og serverplattformer. Den nye mikroarkitekturen skal blant annet inkludere høyere OOO-ytelse (Out of Order) ved hjelp av større bredde, dypere buffere og 14 trinns instruksjonsrør (pipeline). Mer avansert strømsparingsfunksjonalitet og mindre transistorer (65 nm) skal gi lavere effektforbruk.

Prosessorer med flere kjerner skal få delte og skalerbare L2-cacheminner, høyere relativt båndbredde mellom L2-minnet og kjernen, samt direkte overføring mellom L1-cacheminnene.


Intel lover også forbedret minnetilgang gjennom bedre løsninger for forhåndslasting (prefetching) og oppheving av tvetydighet.

På serversiden lover Intel at den nye mikroarkitekturen skal gi Xeon-prosessorer mer enn en dobling av ytelsen og opptil 3,5 ganger bedre ytelse per watt. Det meste tyder på at den nye mikroarkitekturen vil innføres i andre halvdel av 2006, i brikkene som foreløpig kalles Merom (bærbare PC-er), Conroe (stasjonære PC-er) og Woodcrest (servere).

Som veikartet over viser, har Intel ennå ikke avgjort på hvilket tidspunkt selskapet vil komme med brikker med mer enn to kjerner, bort sett fra at det senest vil skje i forbindelse med lanseringen av serverprosessorene Tukwila Poulson og Whitefield, som tidligst skal komme i 2007.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.