BEDRIFTSTEKNOLOGI

InterActive Office: Intranett for bedrifter

Rosing-kandidat InterAct AS har utviklet en intranett-løsning for bedrifter som avskaffe den interne papirflommen, og la møtereferater, beskjeder og håndbøker sirkulere virtuelt.

Liv Torild Mytting
16. des. 1997 - 17:01

InterActive Office er navnet på intranett-programvaren fra InterAct AS. Lillehammer-firmaet har utviklet et intranettsystem for bedrifter som ønsker å formidle informasjon via nettleseren på PC-en i stedet for på papir.

Når de ansatte logger seg på nettverket om morgenen, får de tilgang til all informasjon, samtidig som alle andre brukere i nettverket blir informert om hvem som logger seg på. Alle har tilgang på et telefonregister, liste over de ansatte, muligheter for å fortløpende skrive møtereferater, samt sende beskjeder via e-post som kan fungere som små gule lapper. I tillegg har InterAct utviklet en modul som tar seg av bedriftens håndbøker, hvor informasjon som tidligere befant seg i permer, nå ligger inne i systemet. Dette kan være alt fra brannforskrifter til personalhåndbok.

I alt inneholder programmet 25-30 forskjellige moduler. Den enkelte bruker kan få tilgang til alle modulene, men det er også naturlig å gi noen brukere tilgang til flere moduler enn andre. Dette kan være oppdatering av interne nyheter som vil bli liggende på hovedsiden, ny informasjon som skal inn i bedriftens håndbøker eller lasting til server.

- Systemet ligger vanligvis på bedriftens Internett-server, siden hensikten er å ha systemet bak bedriftens brannmur, sier daglig leder Dag Waaler til digi.no. Telenor Nextels nylig lanserte intranettprodukt Nextra vil bi en sterk konkurrent, men Waaler påpeker at Nextra ennå mer er et rammeverk. - InterActive Office kan spesifiseres og spesialtilpasses bedre, mener han.

Selv om systemet på mange måter ble ferdig i løpet av denne høsten, blir det aldri helt ferdig. Siste versjon kom i oktober, november, sier Waaler. Programmet leses via en hvilken som helst nettleser, men som Waaler sier selv, har de optimalisert systemet for Netscapes Navigator eller Communicator

InterActive Office kjøres på NT-servere. Databasen er laget i Informix og kommuniserer via SQL. De har også bevist at den kjører på Solaris og Waaler er sikker på at det ikke er noe problem å importere databasen til for eksempel Oracle.

Noen av modulene er programmert i Java, blant annet en nyhetsagent som henter nyheter hos Aftenposten og P4 som legges på hovedsiden i intranettet. Til knapper og noen applikasjoner har de benyttet JavaScript.

Intranettsystemet er bygget opp slik at det skal være enkelt å legge til nye moduler eller utvikle nye. Ifølge Waaler lar det seg gjøre å inkorporere andre systemer slik at intranettet blir en slags overbygning for de andre. - Ved å legge til knapper og funksjoner kan systemet hente opp andre programmer, sier han.

Foreløpig er InterActive Office installert i fire bedrifter. - Vi legger vekt på at opplæringskostnadene er små, selv om folk i dag også sendes på Internett-kurs, sier Waaler. Et intranettverk blir mer effektivt jo flere som benytter det. Det er for eksempel håpløst å sende beskjeder til folk som aldri logger seg på. Utfordringen er ifølge Waaler å få de ansatte i bedriftene til å ta seg tid til å bruke systemet når det er installert og ferdig til bruk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.