Interaktive 3D-modeller til Office og Acrobat

Trollmennene i Cycore har ytterligere komprimert sin teknologi for interaktiv 3D, Cult3D og gjort den tilgjengelig for både Microsoft Office og Adobe Acrobat.

Trollmennene i Cycore har ytterligere komprimert sin teknologi for interaktiv 3D, Cult3D og gjort den tilgjengelig for både Microsoft Office og Adobe Acrobat.

Cult3D er hittil kjent som verktøyet bak svært komprimerte og interaktive 3D-modeller til bruk på web. Bildet viser en modell fra nettstedet til Toyota i Sverige. Modellen kan roteres i alle retninger, flyttes nærmere for å vise detaljer, bytte fargen på karosseriet, og du kan åpne og lukke panseret og alle dørene.

Filen er på beskjedne 40 kB, mindre enn et fotografi i samme størrelse.
- Visningen krever at du laster ned og installerer vår plug-in i nettleseren, bekrefter markedsansvarlig i Cycore, Sten Kaiser. - Ellers stilles ingen krav til klienten, utenom å ha en nyere nettleser, og en klokkefrekvens på minimum 120 MHz.


Dette tilleggsprogrammet lastes ned på et par minutter med et modem, og det installerte seg selv knirkefritt på min Windows 98-PC. Den er også tilgjengelig for Mac.

På nettstedet til Cycore tilbys et eget Cult3D-galleri, med peker til en mengde nettsteder der innholdet preges av hensiktsmessige og interaktive 3D-modeller. Modellene viser biler, elektroniske apparater, mekaniske innretninger og så videre. Interaktiviteten gir klare fordeler.

Du ser hvordan ting er bygget opp og virker. På de mest avanserte modellene, som for eksempel den av Nokia Communicator, kan du operere apparatet virtuelt. Du kan blant annet taste inn nye avtaler, redigere dem på skjermen og sende ekte SMS-meldinger.

På nettstedet til Lego er det en Cult3D-modell som lar deg bygge med virtuelle Lego-klosser!

- Samarbeidet vårt med Lego førte til viktige forbedringer i teknologien, sier Kaiser. - Vi laget blant annet kode som gjør at en komponent, for eksempel en Lego-brikke eller en kjede i en gullenke, bare behøver å forekomme én gang i modellen, selv om den vises i mange eksemplarer.

Denne og andre endringer er med i versjon 5.0 av Cult3D som ble lansert i mars. Blant de andre forbedringene er et "partikkel system" som gjør det mulig å bygge elementer som røyk, flammer og andre strømmende partikler inn i modellene. Kaiser demonstrerer en modell der du tenner en fyrstikk. Flammen føyer seg pent etter som den brennende fyrstikken beveges og dreies på skjermen.

- Det viktigste nye i versjon 5.0 er at Cult3D-leseren ikke bare fåes til nettlesere, men som ActiveX-kontroll og som plug-in til Adobe Acrobat. Det vil si at du kan bygge interaktive 3D-modeller i alle pdf-dokumenter og alle slags Microsoft Office-dokumenter.

Det betyr at Word-filer, PowerPoint-presentasjoner og Excel-regneark kan utstyres med Cult3D-modeller. Det gir en ny dimensjon, for eksempel når du skal bruke PowerPoint til å vise hvordan ting virker, eller lage et læreverk eller en håndbok i pdf-format.

Cult3D-modellene omfatter også "ray-tracing", det vil si at de tar hensyn til vekslende lysforhold, og viser endringer når lys bøyes eller speiles i ulike overflater. Toyota-modellen viser et eksempel på dette.

Les også om Cycores samarbeid med Intel og norske System In Motion:
Superlette kakerlakker og annet snacks fra Uppsala
Til toppen