BEDRIFTSTEKNOLOGI

Interessen for Ubuntu er fallende

Mange retter blikket mot Linux Mint i stedet.

Linux Mint er den foretrukne Linux-distribusjonen til stadig flere.
Linux Mint er den foretrukne Linux-distribusjonen til stadig flere. Bilde: Linux Mint team
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. nov. 2011 - 10:25

Etter introduksjonen i 2004, vokste Ubuntu Linux raskt fram til å bli den mest populære Linux-distribusjonen. Det er sikkert mange årsaker til dette, men et fokus på å dekke også nybegynnernes behov, en velprøvd grunnmur basert på Debian og bredt utvalg av applikasjoner er nok blant de viktigste.

Men i det siste har Canonical, selskapet som sponser og leder utviklingen av Ubuntu, gjort en del valg som ikke har falt smak hos mange brukere. Særlig de nye valgene av brukergrensesnitt, GNOME 3 eller Ubuntus eget Unity, har skapt en del bølger.

Det finnes ingen offisiell statistikk over hvilke Linux-distribusjoner som er mest populære, men i mange år har nettstedet DistroWatch framstått som en mye brukt temperaturmåler. Nettstedet har profilsider for en mengde Linux-distribusjoner. Distribusjonene rangeres deretter etter antallet unike besøk på hver profilside.

Topp 10 Linux-distribusjoner hos DistroWatch i november 2011.
Topp 10 Linux-distribusjoner hos DistroWatch i november 2011.

I alle fall fram til 2010 har Ubuntu hatt en ganske klar ledelse, men i løpet av 2011 har særlig distribusjonen Linux Mint fått langt mer oppmerksomhet. Den ligger foran Ubuntu både i tallene for den siste uken og for de siste 12 månedene.

Det finnes to hovedfamilier av Linux Mint. Den opprinnelige har siden 2006 faktisk vært basert på Ubuntu, men skal i enda større grad tilby en strømlinjeformet brukeropplevelse gjennom egenutviklet programvare og noe proprietær programvare som ikke følger med Ubuntu.

I tillegg til standardutgaven, finnes det en familie som ikke er basert på Ubuntu, men som i stedet bygger direkte på Debian. Denne familien kalles for Linux Mint Debian Edition (LMDE).

Ifølge DistroWatch-tallene for de siste 30 dagene har også Fedora og openSUSE passert Ubuntu.

Nettstedet Royal Pingdom har laget flere diagrammer som viser andelene til distribusjonene som i dag ligger på de fem øverste plassene, har utviklet seg siden 2005.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.