KARRIERE

Internasjonal aksjon mot Apple

Poenget er å få Apple til å bedre forholdene for deres arbeidere i Kina.

Detalj fra kampanjeplakaten til Make IT Fair. Hensikten er å få Apple til å gi også produksjonsarbeiderne i Kina en rettmessig bit av eplet.
Detalj fra kampanjeplakaten til Make IT Fair. Hensikten er å få Apple til å gi også produksjonsarbeiderne i Kina en rettmessig bit av eplet.
3. mai 2011 - 12:42

En internasjonal aktivistgruppe, Make IT Fair, organiserer en aksjonsdag mot Apple førstkommende lørdag, 7. mai. Aksjonene støttes av nettverket Good Electronics som arbeider for menneskeretter og bærekraftighet innen elektronikk.

Gruppen viser til dokumentasjon om uverdige arbeidsforhold ved produksjonsanleggene til Foxconn i Kina, der Apple-produktene framstilles, og om Apples miljøfiendtlighet.

Apple har nylig fått pepper fra Greenpeace for karbonutslippene fra datasentralen i delstaten Nord-Carolina, i likhet med Facebook og Google som også har latt seg friste av subsidiert kullkraft.

Arbeidsforholdene til Foxconn-arbeidere, som har ført til 19 selvmord og 137 alvorlige forgiftninger, har vært omtalt gjentatte ganger av digi.no.

    Les også:

Make IT Fair-aksjonene – i blant annet Amsterdam, Berlin, Budapest, Dresden, Hamburg, Helsinki, Hongkong, Lausanne, Oldenburg, Stockholm, Tampere, Uppsala, Utrecht, Guadalajara (Mexico), og Taipei – tar sikte på å få Apple til å legge om leverandørpolitikken, med rettmessige priser og bedre tidsplanlegging slik at arbeiderne ikke skal måtte ty til overtid for å overleve.

Det stilles ellers krav om at forbrukere skal holdes informert om og sikres mulighet for innsikt i arbeidsforhold gjennom hele forsyningskjeden. Apple bes bidra til bedre forhold mellom ledelse og ansatte hos underleverandørene, og samarbeide med fagbevegelse og andre organisasjoner for å sikre bedre arbeidsforhold.

De om ikke kan delta i de fysiske markeringene, oppfordres til å bruke digitale virkemidler for å påvirke Apple.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.