Internasjonal Ark/Cinet-satsning i fare

Ark/Cinet og eieren, nederlandske Getronics, har lagt store internasjonale planer for Cinets Symfoni-programpakke. Til tross for at hele staben bak den nye Microsofts-versjonen slutter mener Ark/Cinet at de bare forsinkes med en måned.

Ark/Cinet og eieren, nederlandske Getronics, har lagt store internasjonale planer for Cinets Symfoni-programpakke. Til tross for at hele staben bak den nye Microsofts-versjonen slutter mener Ark/Cinet at de bare forsinkes med en måned.

Alle oppsigelsene i Ark/Cinet den siste uken truer Ark/Cinets kommende planer om et internasjonalt programvare-eventyr. Med støtte fra Microsoft har Getronics, den nederlandske it-giganten som eier 70 prosent av Ark/Cinet, planlagt en internasjonal lansering av både Lotus og Microsoft-versjonen av Symfoni. Cinet Symfoni:

Cinet Symfoni er bygget på Lotus Notes og kommer etterhvert i en versjon baserte på Microsoft Exchange. Programpakken var først en moderne saksbehandling og journalsystem for offentlig sektor, men med moduler som internstøtte, salgsstøtte, prosjektstyring, saksbehandling og kundeservice har 290 store og mellomstore bedrifter kjøpt systemet.

For å gjøre dette skulle Getronics skille ut Symphony-sastningen i et eget selskap. Ark/Cinet og Getronics hadde planlagt å gjennomføre lanseringen rett over nyttår, men disse planene er nå fremskjøvet til 1. september. Endringen skyldes den siste ukens masse-oppsigelser i Ark/Cinet, forteller Jan Henrik Lindblad, markedsdirektør i Ark og kommende leder for Ark Software.

Tidligere i år måtte Ark/Cinet legge frem en slankeplan for selskapet etter at blant annet oljekundene hadde trukket i nødbremsen. Men oppsigelsen av til sammen 80 personer har skapt stor turbulens - en rekke ansatte og ledere har sagt opp selv. Finansavisen skriver i dag at 120 ansatte har sagt opp, blant dem en rekke ledere.

I forrige uke ble det også kjent at en rekke Symfoni-utviklere hadde sluttet. Symfoni er Cinets gruppevare-løsning, som bygget med Lotus Notes, genererer en direkte omsetning på 80 millioner kroner i året, forteller selskapet. For å utvide dette og kunne satse internasjonalt, har Cinet i all hemmelighet nesten blitt ferdig med en Symfoni-versjon basert på Microsofts Notes-konkurrent Exchange.

Exchange-versjonen er utviklet i et tett samarbeid med Microsoft og daglig leder Steve Ballmer. Microsoft planla Exchange som en ren Notes-konkurrent, noe som har feilet. Microsoft forsøker nå å blåse liv i Exchange og trenger avansert programvare for å bevise at Exchange ikke bare er et post-program.

Men nå trues det som kan bli et internasjonalt programvare-eventyr.

- Dessverre har hele utviklingsgruppen bak Exchange-produktet - seks utviklere - sagt opp, forteller Jan Henrik Lindblad, markedsdirektør i Ark til digi.no. Vi skulle egentlig lansert første versjon av Exchange-versjonen 1. september, men oppsigelsene får selvfølgelig konsekvenser.

- Vi har hentet inn folk fra Danmark og flyttet Exchange-prosjektet over til vår Netcenter-divisjon der vi har mange dyktige utviklere, forteller Lindblad. Dessverre hadde de utviklerne som sluttet vært mye hos Microsoft i Redmond. Men heldigvis er vi så og si ferdig med den første beta-versjonen, så vi regner med bare rundt en måneds forsinkelse på den første versjonen.

- Versjon to som vi skal lansere over nyttår er mer utsatt. Vi må trolig redusere ambisjonene noe, innrømmer Lindblad ovenfor digi.no. Dette kommer også an på når Microsoft er klar med Exchange 5.0.

Klarer Ark å begrense skadene, skal det nye Symfoni-programvarehuset som foreløpig startet salget nordisk nivå i løpet av høsten. Planen er så å bre seg utover Europa med hjelp fra Getronics. Ark planlegger også en lansering av Symfoni-produktene i USA, men Lindblad kan ikke si når dette vil skje

- Dette kommer an på den kommende fusjonen mellom Getronics og Wang samt Microsofts lanseringer, sier Lindblad.

Skulle forsinkelsene bli større, står Cinet/Ark i fare for å miste en enorm mulighet. Det finnes nesten ikke Exchange-programvare, men Microsoft forteller at de har 29 millioner brukere. Dette representerer en enorm markedsmulighet, påpeker Lindblad.

Lindblad påpeker at det ikke har sluttet noen folk i Lotus-delen av Symfoni-gruppen.

Til toppen