Forumet ble kunngjort på messen Networld+Interop i forrige uke. Formålet er å etablere den norske leverandørens teknologi som markedsleder innen klynger av standard maskiner og øke støtten til CluStar blant uavhengige program- og maskinvareleverandører.
- Etableringen tar sikte på å etablere et alternativ til Compaq, som etter overtakelsen av Tandem og Digital, kontrollerer både Tandems ServerNet og Digitals Memory Channel. Særlig de ledende PC-leverandørene er lite innstilt på å gjøre seg avhengig av teknologi kontrollert av en direkte konkurrent.
Blant dem som har signalisert sterk interesse for Dolphin CluStar, men som ennå ikke har tatt det avgjørende skrittet inn i forumet, er Dell. Alnæs har god tro på at de kommer med.
CluStar ble opprinnelig utviklet for å lage klynger av Sun-tjenere. Teknologien har vært tilgjengelig for Intel-baserte maskiner og PCI-buss i godt over et år, og har vist seg svært hensiktsmessig. Blant Dolphins store triumfer i markedet er universitetet i Paderborn i Tyskland, der norske Scali har levert en supermaskin som er en CluStar-klynge av 32 to-prosessors Pentium II-maskiner fra Siemens (se referanse til denne artikkelen øverst i høyre spalte).
- Clustering vil spille en økende rolle i server-markedet, sier Alnæs. - Skalerbarhet ved hjelp av klynger gjør det mulig for PC-leverandører å konkurrere med Unix-leverandører og for Unix-leverandører å konkurrere med både PC-leverandører og stormaskiner. Tendensen innen klient/tjener er mot tynnere klienter, enklere administrasjon og fetere servere.
En undersøkelse som IDC gjennomførte i 1997, tyder på at 250.000 Intel-tjenere vil kjøres i klynger i 1998. Tallet øker til over 400.000 i 1999 og over 600.000 i 2000. Da vil rundt femte hver Intel-tjener tilhøre en klynge.
Klynger bidrar til å løse to sentrale problemer knyttet til tjenere i et lokalnett: pålitelighet og ytelse.
- I sin enkleste form består en klynge av to identiske tjenere der den ene overtar når den andre feiler eller må tas ned for vedlikehold, såkalt "fail over". Da får du en drastisk bedring av oppetid, men ingen bedring av ytelse. Mer avanserte klyngeløsninger tilbyr samme grad av pålitelighet. I tillegg økes ytelsen i takt med tallet på tjenere. En klynge av fire tjenere tilbyr firedoblet ytelse og en høy grad av pålitelighet.
Dolphin tar seg av det fysiske ved klyngeløsningene: CluStar PCI-kort for Intel-maskiner og for Sun, CluStar SBus-kort for Sun, og CluStar-svitsjer der fire og fire maskiner kan koples sammen. På toppen av dette må både operativsystemet og applikasjonene være innstilt for klynging. Her gjenstår mye før brukere får realisert det fulle potensialet til klynge-teknologien.
- Microsoft NT 4.0 støtter bare "fail over" mellom to maskiner. NT 5.0 vil gi skalerbar ytelse med opptil fire maskiner. Vi har vært med på dette arbeidet siden i fjor sommer. På applikasjonssiden er vi klare for den nye VIA-standarden (Virtual Interface Architecture) som er spesifisert av Intel, Microsoft og Compaq, og som er tilgjengelig i versjon 1.0. Vi er også klare for VIA-versjonen av IBMs database DB2, og for Oracle Parallel Server Database som går noe lenger enn VIA, og som kan kjøres under både Unix og NT 4.0. Oracle kunne allerede i fjor kjøre på en fire-noders klynge under NT 4.0: De har gjort seg uavhengig av Microsofts begrensninger.
Dolphin har arbeidet med Sun i to og et halvt år. CluStar fungerer under Solaris på både Sparc og Intel. Ellers nevner Alnæs et samarbeid med Novell, som vil gjøre det mulig å bruke NetWare Orion Cluster Operating System på inntil 16 noder. Orion ble kunngjort i 1997 og sluppet i første beta i første kvartal i år.
På et møte organisert av International DB2 Users Group i San Francisco 11. mai i år, ble DB2 på VIA demonstrert for første gang, på fire IBM NetFinity tjenere med PentiumPro-prosessor, klynget under Windows NT 4.0 med CluStar PCI-kort og CluStar-svitsj. Demonstrasjonen simulerte en database med 100.000 leverandører, 450.000 kunder og 800.000 deler. Den viste at en standard TPC-D-forespørsel gikk hele fire og en halv ganger så raskt på klyngen i forhold til én tjener.
Det var ikke bare markedshensyn som bidro til opprettelsen av CluStar-forumet. Et av Dolphins beste argumenter er knyttet til ytelse. Store ressurser er brukt på å dokumentere dette overfor potensielle kunder, særlig de som vurderer ServerNet.
- Det finnes ingen standard tester for å dokumentere ytelse i en klynge. Det vi har gjort, er å måle gjennomstrømning og forsinkelse i praktisk bruk. Vi har vist at løsninger som holder seg til protokoller som TCP/IP eller UDP over medier som Ethernet, Fast Ethernet, gigabit Ethernet eller ATM, ikke kan nyttes til annet enn "fail over", fordi forsinkelsen blir for høy. For å synkronisere flere parallelt arbeidende tjenere må en rekke meldinger sendes fram og tilbake. Forsinkelsen ("latency") uttrykker hvor fort disse meldingene går.
Ifølge Alnæs er ServerNet bare såvidt over grensen til å kunne nyttes til avanserte klynger, og det skal pågå et intenst arbeid for å forbedre teknologien. Memory Channel stiller i samme kategori som CluStar, ifølge målingene, men likevel et godt hakk bak i både gjennomstrømning og forsinkelse. En annen konkurrent er GigaNet som kjører VIA i en proprietær implementasjon av ATM. Alnæs viser til målinger han har fått fra Dell som tyder på utmerket gjennomstrømning, men en forsinkelse på nivå med ServerNet eller noe bedre.
Data Generals AV20000 NUMA Server brukes til å attestere hvordan Dolphins implementasjon av SCI-standarden
(Scalable Coherent Interface) gir overlegen ytelse. Data General har Sequent som erkekonkurrent, og nytter Dolphin-teknologi til å realisere en tett samkjøring mellom mange interne prosessorer. En måling av en 32-prosessors maskin med CluStar Interconnect som kjørte en Oracle 8 database på 300 GB, ga 250 prosent bedre pris/ytelse enn en tilsvarende konfigurasjon fra Sequent, som har sin egen versjon av SCI.