BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internasjonalt gjennombrudd for norsk biometri

Det norske biometriselskapet Idex har inngått partnerskap med den internasjonale halvledergiganten STMicroelectronics for SmartFinger-modulen.

24. apr. 2001 - 11:52

Idex ble stiftet sommeren 1996 for å arbeide med gjenkjenning av fingeravtrykk. Selskapet har utviklet en fingeravtrykksleser med utgangspunkt i en idé til SINTEF-forskeren Jon Tschudi. Mens de fleste konkurrentene satser på at hele fingeravtrykket leses samlet - av en "matrisesensor" - krever Idex-teknologien at du drar fingertuppen over en smal stripe - "stripesensor". Denne teknologien åpner for helt andre produkter og løsninger enn det som var aktuelt sist selskapet var i nyhetene, det vil si i august for to år siden.

 
- Det endelige markedet er fingeravtrykksgjenkjenning i forbrukermarkedet, understreker briten Andrew Heap, administrerende direktør i Idex.

Under Heaps ledelse er teknologien kraftig forbedret, og eksperter på ulike felter har vært trukket inn, blant annet førsteamanuensis Ørjan Marthinsen fra Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo, en av verdens få eksperter på bioimpedans. Martinsens innsats har blant annet bidratt til at teknologien takler alle slags fingre, med ulike typer forurensning og varierende fuktighetsgrad.

Stripeteknologien gjør at fingeravtrykksleseren kan realiseres i minimale fysiske dimensjoner på en hybrid brikke, der det øverste laget består av en robust sensor, det nederste av elektroniske kretser der klassifiseringsalgoritmene kjøres. Brikken vil kunne få plass i dagens mobiltelefoner, og sørge for den enklest tenkelige og absolutt sikreste form for legitimasjon i forbindelse med trådløst overførte transaksjoner.

STMicroelectronics anslår at når volumproduksjon kommer i gang, vil en brikke kunne selges til utstyrsleverandører for ned til 10 dollar per enhet. At brikken er svært liten, er den vesentlige faktoren i dette anslaget.
Konsept: Hånd-PC/mobiltelefon uten taster. <i>Foto:  Idex</i>
Konsept: Hånd-PC/mobiltelefon uten taster. Foto:  Idex


Brikken vil også kunne kjøres i noe Martinsen kaller "navigeringsmodus", slik at den fungerer omtrent som en trykkfølsom mus på bærbare PC-er. På sikt innebærer dette at mobiltelefoner og hånd-PC-er vil kunne framstilles helt uten knapper eller taster.

Avtalen mellom Idex og STMicroelectronics innebærer et samarbeid for å realisere denne brikken. Idex bidrar med patenter og utviklere, mens STMicroelectronics bidrar med produksjon og markedsføring til utstyrsleverandører.

Heap vil ikke kommentere beløp i forbindelse med avtalen. Han forteller at Idex mottar en viss kompensasjon for utviklingskostnader, royalty på hver brikke som skal framstilles, samt et forskudd på royalty.

Avtalen forutsetter at en demoutgave av brikken, som partene har registrert under navnet SmartFinger, vil være klar i løpet av september i år. I desember skal det framstilles en fungerende prototyp, som blant annet skal vises fram på den store GSM-konferansen i Cannes i februar 2002. Kommersiell produksjon kan komme i gang i slutten av 2002, og ekte volumproduksjon skal skje i 2003.

Heap understreker at Idex står fritt til å inngå tilsvarende avtaler med andre halvlederprodusenter, og at det også er hensikten.

Blant investorene i Idex er britene Robert Keith og Thomas Fussel, kjent for sitt engasjement i Opticom og Fast.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.