Internasjonalt samarbeid om 5G-testing i Oslo sentrum

Huawei, Nlogic og Transpacket bidrar med utstyr til 5G-forskningen hos Simulamet i de gamle bryggerilokalene i Oslo.

Professor Haakon Bryhni med en svitsj fra Juniper Networks under armen. Den har Simulamet interoperability lab fått "til en hyggelig pris" fra mannen ved siden av, daglig leder Erlend Bonesvoll i Nlogic. En av de som skal forske på 5G er Dr. Ahmed Elmokashfi. Hyggelig pris har også Huaweis Norgessjef Hongqi Huang bidratt med i det som er selskapets første samarbeid med et universitet i Norge.
Professor Haakon Bryhni med en svitsj fra Juniper Networks under armen. Den har Simulamet interoperability lab fått "til en hyggelig pris" fra mannen ved siden av, daglig leder Erlend Bonesvoll i Nlogic. En av de som skal forske på 5G er Dr. Ahmed Elmokashfi. Hyggelig pris har også Huaweis Norgessjef Hongqi Huang bidratt med i det som er selskapets første samarbeid med et universitet i Norge. (Håvard Fossen)

Huawei, Nlogic og Transpacket bidrar med utstyr til 5G-forskningen hos Simulamet i de gamle bryggerilokalene i Oslo.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Simulamet er et samarbeidsprosjekt mellom Simula og «Oslo metropolitan university», forkortet Oslomet. Onsdag klokken 11 kunne gründer, investor og – i denne sammenhengen – professor Haakon Bryhni – gledesstrålende takke for «hyggelige» priser på basestasjoner, 5G-mobiler og rutere fra Huawei, optiske rutere fra Transpacket, og Juniper-svitsjer levert av den norske systemintegratoren Nlogic. Nlogic bidrar også med sikkerhetsløsninger fra Palo Alto Networks. I tillegg til disse benytter forskerne også utstyr fra Intel, Nvidia og Mellanox.

Sammen med Dr. Ahmed Elmokashfi og styreleder for Simulamet, Dr. Kyrre Lekve, ble forskningsprosjektet i Simulamet Interoperability Lab (Smil) presentert for pressen, med representanter for Huawei og Nlogic på plass.

Simulamet begrenser ikke samarbeidet til de partnerne som er med i dag, men inviterer alle deler av økosystemet rundt 5G-nett til å bidra med maskinvare og programvare. Noe av poenget for forskerne er nettopp å teste hvordan utstyr fra ulike leverandører jobber sammen.

Her noen av terminalene Huawei bidrar med til litt lavere priser enn vanlig. Vi ser her en 5G mobiltelefon, 5G-matede wifi-soner og en enhet for fast trådløs aksess. Foto: Håvard Fossen

5G-frekvenser på plass

I tillegg til utstyrsleverandørene kunne Bryhni fortelle at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har vært behjelpelige med å skaffe 100 MHz spektrum i 3,6 GHz-båndet som forskere og studenter kan benytte til 5G-forskningen. Dette er ett av de mest vanlige 5G-båndene i store deler av verden, og derfor svært relevant å teste teknologi i.

– Det vi lanserer her er «Simulamet interoperability lab», som er satt opp for å kunne teste utstyr fra ulike leverandører sammen. Det vi blant annet forsker på her er motstandsdyktige (resilient) nettverk. Det blir viktigere i 5G enn i tidligere nettverk, sa Bryhni.

Han beskrev 4G som et rent aksessnett, en bærer av datatrafikk, mens 5G i større grad integrerer tjenestene i infrastrukturen.

– Ett eksempel er databehandling i ytterkanten av nettverket, edge computing. Det er nødvendig for å kunne gi lav svartid til mobilbrukerne og et område vi ønsker å forske på, sier Bryhni, som kobler dette opp mot det andre området Simulamet skal jobbe med, nemlig kunstig intelligens.

– Vi har tilgang til Simulas superdatamaskin EX3. Ikke hele tiden, men når vi bestiller tid. Det gjør at vi eksempelvis kan sette tjenester som utnytter kunstig intelligens i en superdatamaskin i ytterkanten av 5G-nettverket. Jeg tviler på at noen av mobiloperatørene har en slik mulighet, sier Bryhni.

Basestasjoner på taket

Omtrent ett tonn basestasjonsutstyr er plassert på taket av det tidligere Frydenlund bryggeri, der Simulamet har fått plass på loftet, i lokalene der administrasjonen av bryggerivirksomheten foregikk i tidligere tider. Fra laben går det fiber til taket, der antennene sprer 5G til store deler av universitetsområdet, i første omgang med teknologien 5G NR. Dette er første versjon av 5G, som benytter 4G til oppkobling av forbindelsene.

Les også

Simulamet utsteder selv sim-kort, men begrenses av at det koster mye å investere i håndsett. Derfor ser forskerne for seg at det neppe blir så mange som hundre brukere av nettet i første omgang, selv om de er avhengige av et visst volum for å få prøvd ut teknologien med belastning. I tillegg til vanlige mobiltelefoner vil det bli satt opp 5G-oppkoblede sensorer for ulike formål, samt utstyr for å teste fast trådløs aksess og 5G-matede wifi-soner.

– Vi kommer til å teste både 5G og tingenes Internett (IOT). Den veldig lave svartiden i 5G kan utnyttes til å skape nye tjenester. Det vil vi teste ut, sier Bryhni.

Selv om synkronisering og skivedelte nett er viktige teknologier som skal testes, handler 5G om tjenester, og der er målet å få hjelp av studenter og partnere til å identifisere sanntidstjenester som utnytter 5Gs fordeler. Noe av forskningen vil også kretse rundt automatisering av driften av nettverkene, samt metoder for å gjøre dem mer robuste.  

– Ønsker å lære

Både Nlogic-sjef Erlend Bonesvoll og Huaweis sjef i Norge, Hongqui Huang, uttrykte glede for å få lov til å være med på 5G-forskningen.

– Det er ikke så ofte vi er invitert inn i forskningen. For oss handler dette om å lære, å utdanne mennesker. Som systemintegrator selger vi utstyr fra mange aktører. Nå har vi en mulighet til å lære ved å jobbe sammen med forskerne i denne laben, sa Nlogic-sjef Erlend Bonesvoll.

Les også

Hongqui Huang pekte på at Huawei samarbeider med universiteter over hele verden.

– Dette er første samarbeid med et universitet i Norge. Vi ser fram til samarbeidet, sa han.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen