BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internet Explorer 11 kaster arven

Avslørt gjennom angivelig Windows Blue-lekkasje.

Internet Explorer 11 er angivelig blant nyhetene i Windows Blue.
Internet Explorer 11 er angivelig blant nyhetene i Windows Blue. Bilde: winforum.eu
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mars 2013 - 09:40

Flere aktører har i løpet av helgen lagt ut bilder av det som angivelig skal være Windows Blue, en stor oppdatering eller etterfølger til Windows 8. En mengde skjermbilder er lagt ut her. Om de er ekte, er ukjent. Men er de falske, er de i alle fall godt laget. Det finnes også en video av det hele. Den er gjengitt lenger ned i saken.*

Bildene antyder at det i stor grad bare er gjort små justeringer i installasjonsprosessen og Modern UI. Skrivebordsgrensesnittet virker temmelig uberørt.

En større nyhet ser ut til å være muligheten til å kjøre to Modern UI-applikasjoner side ved side, hvor hver dekker 50 prosent av skjermen. Det ser også ut til å være mulig å forskjellige Modern UI-apper i hver av pc-en skjermer.

I Windows Blue kan to Modern UI-applikasjoner vises side om side. <i>Bilde: winforum.eu</i>
I Windows Blue kan to Modern UI-applikasjoner vises side om side. Bilde: winforum.eu

Flere detaljer finnes hos The Verge.

IE11

Den lekkede Windows Blue-installasjonen inkluderer også en ny versjon av Microsofts nettleser, Internet Explorer 11. Denne ser ut til å ha flere interessante nyheter.

Den mest oppsiktsvekkende er at den for mange gamle nettsteder vil oppfattes å være Firefox eller en annen nettleser basert på renderingmotoren Gecko.

Alle nettlesere sender en viss tekststreng (User-Agent) til webservere hvor de opplyses detaljer som gjør det mulig for serveren å gjenkjenne nettleseren. For IE10 ser denne tekststrengen typisk slik ut:

Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 10.0; Windows NT 6.2; Trident/6.0)

«Mozilla»-delen har «alltid» vært der. Det er ikke det som er nyheten. User-Agent-strengen til lekkede IE11-utgaven ser slik ut:

Mozilla/5.0 (IE 11.0; Windows NT 6.3; Trident/7.0; .NET 4.0E; .NET 4.0C; rv 11.0) like Gecko

Det er særlig to endringer det er verdt å legge merke til. Mens nettleseridentifikatoren tidligere har vært «MSIE», kalles den nå bare for «IE». Dessuten er det lagt til «like Gecko» på slutten.

Mange nettsteder som ikke har blitt oppdatert på en stund, tilbyr IE10 HTML- og CSS-kode som er spesialtilpasset eldre versjoner av nettleseren. Andre nettlesere blir derimot servert koden som også IE10 og IE11 egentlig støtter. Den gamle IE-tilpassede koden fører til at sidene i utgangspunktet blir vist feil i nyere IE-versjoner, men Microsoft har til nå løst dette ved at de nyere IE-versjonene er utstyrt med såkalte kompatibilitetsmodi, som implementerer eldre IE-versjoners presentasjonsteknikker.

Disse eldre nettstedene har ikke blitt tilpasset den nye IE-hverdagen, og det utgjør et problem nå Microsoft nå forsøker å løse ved å endre User-Agent-strengen. Fordi «MSIE» er endret til «IE», gjenkjennes ikke nettleseren som IE, mens «like Gecko»-delen forteller webserverne at nettleseren skal behandles som Firefox.

IE11 er i så fall ikke den eneste som gjør dette. Eksempelet nedenfor er hentet fra Google Chrome:

Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64) AppleWebKit/537.31 (KHTML, like Gecko) Chrome/26.0.1410.40 Safari/537.31

En annen IE11-nyhet ser ut til å være synkronisering av nettleserfanene på tvers av flere enheter. Det er WMPoweruser som skriver dette. Det vises til videoen over hvor man etter 61 sekunder kan se et slikt valg bli vist et kort øyeblikk.

En slik funksjon betyr at man kan fortsette arbeidsøkten på en annen enhet (pc, nettbrett, mobil), ved at de samme fanene som var åpne i IE11 på enheten man forlot, åpnes i IE11 på enheten man tar i bruk. I alle fall Chrome, Firefox og Safari har allerede støtte for dette gjennom sine respektive synkroniseringstjenester.

Oppdatert klokken: 14.27: DinSide.no har faktisk testet Windows Blue, noe som i alle fall bekrefter at lekkasjen er reell.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.