Internet Explorer buntes med NetWare

- Avtalen med Microsoft innebærer at kundene får et valg. Vi dropper ikke vårt strategiske samarbeid med Netscape, sier markedssjef Brynjulf Skorpen i Novell Norge.

- Avtalen med Microsoft innebærer at kundene får et valg. Vi dropper ikke vårt strategiske samarbeid med Netscape, sier markedssjef Brynjulf Skorpen i Novell Norge.

Microsoft og Novell kunngjorde en lisensavtale i forrige uke, som gir Novell adgang til å distribuere Microsofts nettleser Internet Explorer sammen med sine egne produkter. Novell sier at nettleseren vil legges ved NetWare 5.0 i nærmeste framtid, selv om man ikke rekker selve lanseringen som ifølge Wall Street Journal er framskyndet fra 24. til 14. september. Ellers heter det at Internet Explorer vil legges ved gratis i ethvert Novell-produkt der det er "fordelaktig" å bruke en nettleser.

Avtaler med Netscape innebærer at NetWare også buntes med nettlesersuiten Communicator, samt webtjeneren FastTrack. Novonyx-samarbeidet mellom Netscape og Novell har ikke fått den dimensjonen som ble forespeilt i fjor sommer, men har hittil ført til at ytterligere to Netscape-tjenere, Enterprise Server og Mail Messenger, er tilpasset NetWare.

Internet Explorer er blitt et ganske omfattende produkt. Det inneholder blant annet komponenter som Net Meeting og Outlook som kan betraktes som delvis konkurrerende med Novells gruppevareprodukt GroupWise.

- Det innebærer en stor utfordring til oss, sier Skorpen. - GroupWise er blant de produktene vi kommer til å satse hardt på. Det skal oppgraderes til versjon 5.5 fra 5.2 seinere i høst.

Aldri før har Novell distribuert noe produkt fra Microsoft. Under Eric Schmidt har selskapet gått inn for å opptre mer realistisk i markedet. Konkurransen mellom NetWare er lagt om ved at man betoner sameksistens i et heterogent miljø snarere enn et "enten-eller". Flere produkter er utviklet for å fremheve denne sameksistensen, blant andre katalogtjenesten NDS for NT (Network Directory Services) og administrasjonsverktøyet ZENworks (Zero Effort Networking). Begge disse håndterer blandede miljøer av NT og NetWare.

Produktsjef Ivar Lyse presiserer at Internet Explorer vil distribueres på Novells klient-CD der også Communicator ligger i dag.

- Vi har tilgang til alle språk som Internet Explorer er oversatt til. Klient CD-en oppgraderes normalt ca fire ganger i året.

Novell hadde nok håpet at Netscape ville satse på katalogtjenesten NDS i stedet for å utvikle sin egen. Lyse peker på at Netscapes katalogtjeneste er rettet mot web, mens NDS gjelder både web og nettoperativsystemer.

- Men begge støtter LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) og kan leve i sameksistens, sier Lyse.

Til toppen