BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internet Explorer fyller 15 år

Få programvareprodukter har vært mer omdiskutert.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. aug. 2010 - 15:54

Den 16. august 1995 lanserte Microsoft den første versjonen av selskapets nettleser, Internet Explorer 1.0, som var delvis basert på nettleseren Mosaic fra Spyglass.

På denne tiden var det Netscapes Navigator som var den dominerende nettleseren, men i løpet av 1998 hadde IE passert Netscapes nettleser målt i brukerandel. Mange mener at dette i like stor grad skyldtes at nettleseren etter hvert fulgte med og ble en uatskillelig del av Windows, men det var også mange som bevisst gikk over fra Netscape til Internet Explorer fordi de mente at IE var et bedre produkt.

Tall fra TheCounter.com tyder på at høydepunktet i bruken av Internet Explorer var i andre kvartal av 2004. Da ble nettleseren brukt av 95 prosent av alle de registrerte nettleserbrukerne. Dette var like før den første versjonen av Firefox ble utgitt av Mozilla.

Internet Explorer fikk i løpet av 1990-tallet mye ny funksjonalitet, både over og under skallet. I ettertid har Microsoft blitt mye kritisert for ikke å overholde webstandardene og for å komme med egne utvidelser, men heller ikke Netscape unnlot å gjøre dette.

I 2001 kom Internet Explorer 6 og i de kommende årene virket det som om Microsoft mente at nettleseren var akkurat det produktet selskapet ønsket at det skulle være. Som nevnt steg brukerandelene fortsatt, og først 2005 ble det kunngjort at en ny versjon var på vei. Da hadde brukerandelen til IE begynt å falle betydelig.

Andelene ble til slutt så høye at det etablert antitrust-saker mot Microsoft både i USA og i EU. I USA ble Microsoft kjent skyldig blant annet for å tvinge Netscape ut av nettlesermarkedet.

De høye brukerandelen til IE førte til at mange webutviklere valgte kun å forholde seg til Microsoft nettleser når de lagte webløsninger. Dette førte til at mange av sidene fungerte dårlig i andre nettlesere. Men etter hvert som de andre nettleserne vokste på bekostning av IE, ble stadig flere webutviklere oppmerksomme på at utvikling kun for IE ikke lenger kunne forsvares. Men det er å utviklere for flere nettlesere krevde og krever fortsatt mye ekstraarbeid.

Med IE7, som kom i 2006, begynte Microsoft så smått å gi nettleseren bedre støtte for webstandarder, i tillegg til forbedret sikkerhet. Men nettleseren greide på ingen måte å hente igjen det teknologiske forspranget til de konkurrerende produktene.

Det er først med den kommende IE9 at selskapet virkelig har begynt å nevne overholdelse av webstandarder i markedsføringen av produktet. IE9 blir utvilsomt en kraftig forbedring i så måte. Hvordan den endelige versjonen av IE9 blir, vet få, om noen. Men Microsoft må jobbe hardt for at IE9 ikke skal føles akterutseilt allerede ved lanseringen. Konkurrentene fortsetter med å holde et høyt tempo for å innføre nye forbedringer. Bortsett fra maskinvareakselerert innhold, er det lite ved dagens testutgaver av IE9 som ikke allerede støttes av nettleseren til én eller flere av konkurrentene.

Det er lite sannsynlig at Internet Explorer vil nå gamle høyder når det gjelder brukerandelen, men trolig kan forbedringene som Microsoft nå gir nettleseren, føre til at fallet bremses eller stopper opp helt. I alle fall dersom Microsoft heretter utgir nye versjoner av nettleseren med et noe høyere tempo enn tidligere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.