KOMMENTARER

Internett eier deg

KRONIKK: Det er ingenting som heter «gratis» på internett. Alle sporer deg, og mange selger informasjonen din videre. I dag vil selskaper vite hvem du er og hvor du oppholder deg, og ber deg stole på at de ikke skal misbruke informasjonen.

Kronikkforfatteren får en vond smak i munnen når store, globale aktører ber brukerne «stole på dem».
Kronikkforfatteren får en vond smak i munnen når store, globale aktører ber brukerne «stole på dem». Bilde: J.R. Bale / Alamy/All Over Press
Anders Søgaard
1. okt. 2015 - 14:28

Anders Søgaard er sikkerhetsspesialist i F-Secure.
Kommersielle interesser beveger seg mye raskere enn politiske reformer. Derfor vil overvåkning på internett alltid være en trussel mot norske forbrukere.

I september offentliggjorde Datatilsynet en rapport om personvern i apper for barn og unge. Her kom det fram at 45 av 60 undersøkte apper, altså 75 prosent, samler inn personvernopplysninger. 37 prosent av appene samler inn bilder, filmer og lydfiler fra barnas telefoner.  

Les også: Personvernet for barn er for dårlig

Hvorfor? En ting er å samle inn teknisk informasjon som er nødvendig for at programmet skal fungere, men hvorfor skal apper rettet mot barn ha informasjon om når barnet er født, hvor det bor eller samtaleloggen?

Notch sa ifra

Svenske Marcus Persson, bedre kjent som Notch og grunnlegger av spillsuksessen Minecraft, skrev i august på Twitter at han hadde sagt opp sitt Spotify-abonnement.

Bakgrunnen for meldingen var at Spotify gjennom deres siste oppdatering av personvernavtalen mellom strømmetjenesten og dets brukere, hvor det blant annet kommer fram at:

”Med din tillatelse, kan vi samle informasjon lagret på mobilenheten din, som kontakter, bilder eller mediafiler (…)”

Persson reagerte på at en musikktjeneste skulle ha tilgang til bildene på telefonen hans, og det hele kulminerte i en opphetet utveksling av tweets mellom Minecraft-gründeren og toppsjef Daniel Ek i Spotify.

Legg spesielt merke til følgende ordveksling:

@notch: “If you don’t agree with the terms of this Privacy Policy, then please don’t use the Service.” – Spotify

@eldsjal: ”well, similarly is true with Twitter. Which you seem perfectly happy using?”

@notch: ”So you're evil because others are? Twitter needs to access my photos for me to post them, a streaming music service doesn't.”

Her berører Persson noe interessant: Som samfunn blir vi likegyldige til de stadig mer krenkende brukeravtalene vi går med på, fordi vi allerede har gitt fra oss personvernrettigheter i flere år – og det har jo gått bra?

Hvor mange vil virkelig demonstrere mot Spotify når sjelen allerede er solgt til Facebook, Google og Apple?

«Stol på oss»

Spotify var naturligvis raskt ute og spesifiserte at de verken skulle overvåke bilderullen din eller ta opp stemmen din uten videre. De ville bare sikre seg retten til å benytte telefonens andre verktøyer dersom de senere rullet ut ny funksjonalitet. Med andre ord, de trenger kun lillefingeren, men vil ha retten til å ta hele armen din.

Det gir en litt vond smak i munnen at store, globale og kommersielle organisasjoner ber brukerne «stole på dem», når de har åpenbare økonomiske interesser av at vi blindt trykker «aksepter» og ikke leser hva vi faktisk går med på.

Andre argumenterer for at det ikke «er så farlig», siden de ikke har noe å skjule. Hvis denne holdningen til personvern og overvåkning er representativ for den gjengse nordmann, frykter jeg for framtiden. Alle har rett til et privatliv. Det skal være ditt valg hvilken informasjon som innhentes om deg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Vi må kunne dra for gardinene

Noe av problemet ligger i at det er få som vet hvordan man begrenser overvåkning på nett. De globale IT-selskapene har et ekstremt kunnskapsovertak over dets kunder, et overtak de vet å utnytte gjennom å gjøre deg til et produkt.

Løsningen er ikke å vente på politikerne, eller å tro at IT-industrien snur trenden selv. Ta overvåkning på nettet like alvorlig som du tar ID-tyveri, hacking og kyberkriminalitet.

Løsningen er bruke teknologien mot teknologien. Vær proaktiv og bruk verktøy som beskytter smarttelefonen og pc-en din fra overvåking. Du har rett til et privatliv!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.