BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internett gis skylda for Californias kraftkrise

Søndag var det nye strømstans i California. Samtidig pågår en debatt om hvorvidt Internett er medansvarlig for kraftkrisen.

22. jan. 2001 - 11:06

Den rullerende strømstansen i California søndag var forholdsvis beskjeden. 75.000 abonnenter nord i delstaten mistet strømmen i perioder på rundt 20 minutter. Men det betraktes som illevarslende at tiltaket var nødvendig, siden forbruket pleier å være langt mindre i helgene enn i uka, og man greide å unngå strømstans fredag og lørdag. Onsdag og torsdag mistet flere hundre tusen abonnenter strømmen i opptil to timer.

Tiltak for å løse kraftkrisen har ennå ikke ført frem. Delstatsguvernør Gray Davis har initiert lovgivning for å endre sammensettingen av styret i organet som har ansvaret for 80 prosent av distribusjonsnettet, ISO eller Independent System Operator. Hensikten er å redusere innflytelsen til kraftselskapene til fordel for politikere og representanter for forbruker- og miljøorganisasjoner.

Det foregår også tautrekking i forbindelse med at delstatens to største distributører antas å ville erklære seg konkurs med det første. En deregulering som ga produsentene anledning til å øke prisene samtidig som distributørene ikke kunne øke sine, har satt distributørene i en umulig knipe med 11 milliarder dollar i gjeld, og ingen mulighet til å betale forfalne renter og avdrag.

Stadig flere hjem og bedrifter kjøper egne aggregater, skriver nyhetsbyråene. Distributører av slike forteller om tredoblet omsetning.

Kraftkrisen i California har ifølge avisen USA Today og Salon.com satt fart i en debatt om hvorvidt Internett-økonomien øker strømforbruket eller ikke. Debatten startet i fjor da energianalytiker Mark Mills leverte en rapport til kongressen der han advarte at Internett-økonomien kunne komme til å stå for 50 prosent av USAs forbruk av energi. Mills mener at en Internett-tilkoplet PC - altså både PC-en og dens antatte andel av servere, rutere og liknende - bruker lite mye strøm om et kjøleskap.

Dette imøtegås sterkt av andre eksperter. Lawrence Berkeley National Laboratory er i gang med en egen undersøkelse som avviser analysene til Mills. De mener Internett bidrar til å spare energi, og viser til at for USA under ett, har strømforbruket økt med én prosent de siste fire årene, mens økonomien er blitt fem prosent større.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.