Internett-gründerne blør for sin fokus på IT

Bare 12 prosent av 720 amerikanske og europeiske Internett-selskaper gikk i overskudd i mai. IBM-sjef Endre Rangnes mener at det er mulig å lære av andres tabber.

Før stod kappløpet om "time to market" - vært først, så kommer pengene etter hvert. Men nå er gullrushet over, nå er det "time to profit" som gjelder, hevder IBM, for investorene står ikke lengre i kø for å fylle på nye penger, noe som får mange gründere til å angre på tidsplanene de la.

En undersøkelse gjort av investeringsselskapet Regent viser at Internett-bransjen sliter tungt. Av de 720 internett-selskapene Regent sjekket i mai, var det bare 83 i USA og 43 i Europa som gikk med overskudd. I USA tapte de andre til sammen 94 milliarder kroner, mens de europeiske Internett-selskapene tapte 40 milliarder kroner i mai.

Dette skyldes, mener IBM, at de nye Internett-selskapene bruker for mye tid på etablere teknikk og kommer for sent i gang med butikk.

digi.no har tidligere skrevet at IBM har etablert ferdige utstyrs-pakker og drift/ASP-tjenester for gründere. Nå utvider IBM Norge dette tilbudet med mer konsulenttjenester og lån/leasing av utstyr.
Les om IBMs ASP-planer:
Internett-selskap på boks
IBM skal drifte for drifterne
- Vi har et stort driftsenter på Hamar, men etablerer et nytt driftssenter på Mastemyr utenfor Oslo for å være nærmere våre kunder. Vi har foreløpig satt av 20 konsulenter som skal hjelpe både nye og etablerte Internett-selskaper med å komme raskt på luften, forteller IBM Norge-sjef Endre Rangnes til digi.no.


Rangnes forteller at IBM har satt sammen risiko-analyser basert på erfaringer de har gjort i USA. Meningen er å hjelpe nye selskaper og på den måten unngå valg tidlig i oppstarten som rammer senere. Dette gjelder særlig systemenes evne til å skalere med økende trafikk.

- Vi har også valgt å ferdiginnstallere operativsystemer og programvare på servere. Bedrifter med fire-fem ansatte burde ikke bruke tid på å innstallere slikt selv.

IBM har dessuten satt opp et eget låne/leasing-fond for europeiske selskaper på fire milliarder kroner.

Til toppen