JUSS OG SAMFUNN

Internett-halvgud gikk i FBIs Lolita-felle

Patrick Naughton var nærmest for en halvgud å regne i Internett-verdenen. Han har falt svært dypt. 16 september ble han arrestert av en FBI-agent som i chat-rom på Internett hadde utgitt seg for å være en 13-årig jente.

Pål Leveraas
22. sep. 1999 - 13:08

Da han ble arrestert var Patrick Naughton (34) ansatt som visepresident i Infoseek, som i dag eies av Disney. Det familievennlige konsernet syns ikke arrestasjonen var så veldig festlig, og kommenterer ikke saken med den begrunnelse at Infoseek er et selvstendig selskap. Heller ikke tidligere arbeidsgivere, som Starwave og Sun, vil kommentere saken overfor amerikanske medier.

Naughton har i seks-syv måneder, under aliaset "hotseattle", kommunisert med det som tilsynelatende var en mindreårig jente i chat-kanaler på Internett. I virkeligheten var det agenter fra FBIs "SAFE" team. FBI har utviklet metoder for å avsløre chat-brukere, til tross for at de kan opptre både med anonym Internett-adresse, anonymt alias og at deres identiteter beskyttes av server-leverandøren. Følelsen av anonymitet man får er falsk.

Patrick Naughton inspirerte til og var med-oppfinner av Java. Senere var han en del av Paul Allens Starwave, og da han ble arrestert var han altså i toppledelsen for Infoseek. Han er god for millioner av dollar.

Han er nå arrestert og fremstilt i retten anklaget for intensjoner om å ha sex med en mindreårig.

Mer om ...

Naughton ble arrestert av spesialagent Randy Aden, en av et par spesialagenter i FBIs Sexual Assault Special Enforcement (SAFE) team i Los Angeles, som ble startet i 1995 for å demme opp for et plutselig oppsving av seksualforbrytelser relatert til Internett-bruk.

Naughtons vei til suksess startet i familierestauranten i Churchville, New York, hvor han tjente nok penger til å kjøpe sin første datamaskin, en Apple II. Han utdannet seg senere til tittelen software engineer, og tok eksamen fra Clarkson University i Potsdam, New York, i 1988.

Han dro straks til Silicon Valley for å jobbe for Sun Microsystems. To år senere fikk han nok av Sun, og aksepterte en jobb for NeXT og Steve Jobs. Scott McNealy ba ham imidlertid bli, og ga ham styringen for prosjektet "Green", som var fødselshjelperen til Java.

"Hvis jeg hadde sluttet, hadde ikke Java eksistert", sa Naughton til Rochester Business Journal i New York i 1997, i følge Seattle Times. I kjølvannet av Java's suksess skrev ham to bøker: "The Java Handbook" og "Java: The Complete Reference".

Til slutt fikk han nok av Sun, og gikk i 1997 over til Paul Allens "Starwave". I Starwave og senere hos Infoseek ble han kjent som en utadvendt, energisk leder, som spilte ishockey, seilte og spilte på selskapets fotball-lag. "Alle så opp til ham", sa en ansatt hos Infoseek til Seattle Times.

Naughton er gift med en kunstner i Seattle, og har ingen barn. Hans aksjer og opsjoner i Infoseek har en verdi på 10-15 millioner dollar. Både Infoseek og Starwave er majoritetseiet av Disney-konsernet i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.