Internett har nådd et kritisk punkt

Rutere går tom for minne. Det kan gi uante konsekvenser.

Internett har nådd et kritisk punkt
Standard-konfigurasjonen på rutere i blant annet Ciscos 6500-serie får nå problemer med den globale rutingtabellen. Bilde: Cisco

Veksten av IPv4-baserte nettverk i verden skal ha nådd et punkt som skaper problemer for en del eldre nettverksutstyr, og dermed for selve Internettet.

Årsaken er rutere som ikke takler mer enn 2^19 eller 524.288 ruter. Dette er oppføringer i Border Gateway Protocol (BGP), en de facto standard for kommunikasjon mellom kant- og kjernerutere og følgelig noe av limet som binder Internett sammen.

Den globale rutetabellen er lagret i et spesielt hurtigminne kalt TCAM (Ternary Content Addressable Memory) for raske oppslag.

Eldre utstyr som Ciscos utbredte rutere i CAT 6500- og 7600-serien har en standard TCAM-konfigurasjon som nå ikke lenger holder.

Noen amerikanske og kanadiske internettoperatører skal tirsdag allerede ha opplevd forstyrrelser, treghet og i visse tilfeller nedetid for enkelte nettsteder som følge av dette.

Renesys, et selskap som kontinuerlig overvåker global nettrafikk, bekrefter forholdet.

– Problemet er virkelig, og vi har ennå ikke sett den fulle effekten, fordi størstedelen av Internett fortsatt ikke har opplevd forholdene som skaper trøbbel for underdimensjonert utstyr, skriver de i en lengre redegjørelse av hva som er i ferd med å skje.

Det skal nemlig ha seg slik at størrelsen på den globale rutingtabellen kommer litt an på øyet som ser, eller rettere sagt hvilke lokale regler som er implementert innen samtrafikk og aggregering av adresserom.

– Alle har et litt forskjellig perspektiv, men konsensus-estimatet er nå på så vidt under 512K (2^19) og vokser stadig. Den virkelige prøven kommer når de store aktørene har kommet til at Internett består av 512K ruter, og sender denne informasjon videre til alle sine kunder. Dette vil skje senere denne uken, og kommer til å merkes nær sagt overalt innen slutten av neste uke, lyder den illevarslende meldingen fra Renesys.

«Ikke få panikk»

Det likevel viktig ikke å overdrive hva dette kan medføre av uante følger, mener selskapet, som skriver at ingen bør få panikk.

– Situasjonen er mer et irritasjonsmoment enn en reell trussel mot Internett. De fleste rutere i bruk i dag hos mellomstore og de største internettleverandørene, og definitivt alle ruterne som utgjør kjerneinfrastrukturen, har mer enn god nok plass til å håndtere nettets nåværende størrelse.

Derimot er det ventet at mindre aktører og lokale nettverk kan få problemer. Det er umulig å si hvor mange som blir påvirket av dette eller hva slags konsekvenser det kan få, men det vil merkes i løpet av de kommende ukene, ifølge Renesys.

En mulig løsning for nettverksadministratorer som sitter på berørt utstyr kan ironisk nok være å allokere mindre adresserom til IPv6, protokollen som er ment å overta for IPv4. Cisco gir et slikt råd og en oppskrift på denne siden.