Internett i gamle dager

Se hvordan «nettavis» fungerte i 1981.

Internett i gamle dager
SMALBÅND: Internett og nettavis slik tidlige brukere kunne oppleve det allerede ti år før weben dukket opp. Bilde: Youtube

Hvis du tror nettavis er et konsept født etter at World Wide Web ble introdusert tidlig på 1990-tallet, så tro om igjen.

Her kan vi bringe et tilbakeblikk i form av et tv-innslag, vi nylig snublet over på Youtube, som viser hvordan det hele kunne arte seg for riktig lenge siden.

– Tenk å skru på hjemmedatamaskinen for å lese dagens avis til morgenkaffen. Det er faktisk ikke så utenkelig som du skulle tro, forteller reporteren.

Året er 1981. Reportasjen viser at allerede da fantes en håndfull amerikanske aviser som eksperimenterte med elektronisk publisering.

Riktignok helt uten hypertekst, lenker eller nevneverdig mulighet for interaktivitet, men du kunne lese avisen i sin helhet.

Antallet potensielle lesere var det ikke mye å skryte av. I hele San Franciscos Bay-område, som blant annet inkluderer Silicon Valley og i dag har over 7 millioner innbyggere, antok man den gangen at 2-3.000 hjem hadde egen personlig datamaskin.

Hvis noen av disse i tillegg investerte i modem og dyre teleskritt kunne de i prinsippet koble seg mot internett for å lese datidens spede forsøk på nettavis.

– Fantastiske muligheter, ikke minst til å kopiere innhold for å skrive det ut senere. Dette må jo være avisenes fremtid, sier en tidlig bruker i reportasjen.

Sanndrømt

Ingeniører så allerede da levende for seg hvordan man i fremtiden ville kunne få «alle slags aviser og publikasjoner» levert rett på skjermen. Men det kom nok til å ta noen år...

Særlig praktisk var det imidlertid ikke. I 1981 tok det over to timer å laste ned datidens digitale aviser over den kobber-baserte telefonlinjen. Dyrt var det også.

    Les også:

Les mer om: