Internett i stikkontaktene i Oslo

Viken Energi vil levere Internett og telefoni over strømnettet. Bor du i indre by, får du trolig tilbud allerede neste vinter.

Viken Energi vil levere Internett og telefoni over strømnettet. Bor du i indre by, får du trolig tilbud allerede neste vinter.

Viken Energi (tidligere Oslo Lysverk) deler en fordel med Telenor - selskapet har en kabel inn i alle husstander og bedrifter i Oslo - til sammen 348.000 kunder. Dette skal selskapet nå utnytte til å levere både data og telefoni.

Flere leverandører, blant annet Stavanger-selskapet Comuniq har lovet teknologien for å transportere data over strømnettet. Comuniq har lenge hatt et prøveprosjekt i Stavanger, men nå satser Viken Energi med sveitsiske Ascom. Det sveisiske selskapet har inngått samme type prøveprosjekter med en rekke energiselskaper i Europa.

- Det er et kappløp mellom oss og Telenors ADSL og ISDN-tjenester om å levere den raskeste og billigeste tele/data-forbindelser til kundene i Oslo, innrømmer direktør for forretningsutvikling Avtar Jasser til digi.no.

Teknologien baserer seg på å sette inn et spesialmodem knyttet til strømnettet. Til dette modemet kan man knytte forskjellige typer datamaskiner og PCer. Datatrafikken går til den lokale transformatorstasjonen som er koblet opp mot det åpne telenettet.
Les mer om Comuniq og Internett over strømkabel:
Norsk samarbeid for IP-baserte hussentraler
Norsk selskap leder på IP over strømnett
Internett gjennom el-kontakten - Telenors siste monopol faller
I store annonser ber Viken om kontakt med ti familier som vil prøve teknologien. Hver transformatorstasjon vil ha en kapasitet på 2 Mbit i sekundet, men dette skal deles på mange husstander. Viken tror dette vil gi en båndbredde på 300-600 Kbit. Dette er ikke raskt nok til video, men er 10-20 ganger raskere enn en ISDN-linje.


Systemet har også den fordelen at det er oppkoblet hele tiden, eieren belastes bare for bruk. Dette åpner for eksempel for e-post og andre type varslinger, forteller Jasser til digi.no. Her kan du lese mer om Viken Energis prosjekt for Internett over strømnettet

- Dette er et pilotprosjekt som vil løpe utover høsten. Går alt greit vil vi tilby tjenesten til vanlige kunder i januar/februar til neste år, sier Jasser. Han kan foreløpig ikke si noe om prisene, men Viken Energi må få til en konkurransedyktig pris/ytelse. Hvis ikke ruller vi ikke ut.

Jasser vil ikke ut med hva Viken må investere for å etablere tjenestene i hele eller deler av Oslo.
- Vi vil først opprette tjenesten i strøk der vi kan få mange kunder fort, sier Jasser.

Til toppen