Internett over strømnettet til våren

Viken Energi håper de skal tilby billig Internett gjennom stikkontakten til våren. Men først må utstyrsleverandørene måle og finpusse teknologien.

Viken Energi håper de skal tilby billig Internett gjennom stikkontakten til våren. Men først må utstyrsleverandørene måle og finpusse teknologien.

I mai i fjor offentliggjorde Viken Energinett et prosjekt som IT- og telebransjen hadde ventet på lenge. Selskapet skulle starte tester med datasignaler over strømnettet, såkalt Powerline communication, PLC.

Teknologien baserer seg på å sette inn et spesialmodem knyttet til strømnettet. Til dette modemet kan man knytte forskjellige typer datamaskiner og PC-er. Datatrafikken går til den lokale transformatorstasjonen som er koblet opp mot det åpne telenettet. Muligheten er attraktiv, særlig tatt i betraktning at Telenor tar seg godt betalt for kabelen den siste kilometeren inn til ditt hus.


Men der blant annet tyske kraftselskaper rapporterer om høyt salg, er Viken forsinket. Mye av årsaken er de strenge norske kravene om hvor lite elektrisk utstyr kan forstyrre strømnettet, og det er nettopp dette PLC-systemet gjør.

Nye EU-regler er under utarbeidelse, men Viken og de andre energiselskapene har dårlig tid - Telenor og andre teleselskaper arbeider med ADSL og andre teknologier som gjør at toget går nå - ikke om to år. Viken satser derfor på å møte dagens regler i stedet for å vente, forteller prosjektleder Knut Kårhus til digi.no.

- Vi har nettopp startet et pilotprosjekt i Bærum for å teste ut systemet i et villastrøk. Dette skal avsluttet i mars. Da får vi svar på om teknologien er et fullverdig alternativ til telenettet, forteller han. Målet er å se hvordan vi kan redusere sendeeffekten og fremdeles opprettholde et signal.

Støyproblemene vil variere fra murblokker til trehus, og Viken Energi må derfor gjennomføre grundige målinger. Ut i fra målingene vil Viken Energi gjøre et valg. Ifølge Kårhus vil Viken kunne lansere en tjeneste raskt hvis man bestemmer seg i første kvartal. Foreløpig tester Viken utstyr som gir en linjefart på 1 Mbit i sekundet, men leverandører som Ascom tilbyr utstyr som er raskere.

Det store spørsmålet er pris. Siden Viken Energi eier strømkabelen inn til ditt hus, kan de potensielt lansere ganske billige linjer sammenlignet med dagens ADSL-priser.

- Vi kommer etter konkurrentene og har muligheter til å lansere en konkurransedyktig pris, ellers hadde vi ikke arbeidet med prosjektet, påpeker Kårhus, men vil ikke kommentere størrelsesorden eller love dramatiske priskutt.

Han er mer opptatt av det totale tilbudet kundene får. Som Telenor og NextGenTel AS påpeker Kårhus at TV- og filmselskapene i løpet av høsten har snudd og nå er åpne for å sende sterkt komprimerte videosignaler over ADSL og andre bredbåndsnett.

Til toppen