Internett-selskap bak gigantisk teleoppkjøp

Det knapt ett år gamle internettselskapet Pacific Century CyberWorks kjøper Hong Kong Telecom for over 300 milliarder kroner. Oppkjøpet avslutter en av den tidligere britiske kronkoloniens aller største finansthrillere.

Det knapt ett år gamle internettselskapet Pacific Century CyberWorks kjøper Hong Kong Telecom for over 300 milliarder kroner. Oppkjøpet avslutter en av den tidligere britiske kronkoloniens aller største finansthrillere.

For kampen har stått mellom Singapore Telecom som lenge hadde håpet å kunne fusjonere med Hong Kong Telecom, der aksjemajoriteten i dag er på britiske hender, eller nærmere bestemt Cable & Wireless. Men slik ble det ikke.

Det nystartede internettselskapet Pacific Century CyberWorks vil med Bank of China i ryggen overta Hong Kongs prestisjefylte teleselskap, som også har vært en juvel i Cable & Wireless sin selskapsportefølje. Selskapets grunnlegger, Richard Li (33), er ingen ringere enn sønn av sin far, bedre kjent som Li Ka-shing, som kontrollerer et Hong Kong-basert imperium verdsatt til over 800 milliarder kroner. Den 71 år gamle industrimagnaten kontrollerer en fjerdedel av Hongkong-børsens verdi, men etter sønnens kjøp av Hong Kong Telecom en tredel. Med dette vil familien også kontrollere 65 prosent av den tidligere koloniens telemarked.

Det er ikke tilfeldig at et nystartet Internettselskap kan stable på bena slike finansielle muskler som må til for å kunne kjøpe teleselskapet. Bak Li står blant annet Bank of China, som har sagt seg villig til å lede et lånekonsortium for å finansiere oppkjøpet. Den kinesiske staten eide fra før 10 prosent av Hong Kong Telecom, og de fleste analytikere gjør regning med at forbindelsen mellom myndighetene og banken har vært nær i denne saken, skriver The Wall Street Journal. Men sterkt økende børsverdi på CyberWorks har også bidratt til overtakelsen som i sin helhet er basert på aksjer.

Cable & Wireless vil i bytte for handelen motta CyberWorks-aksjer, og kan ende opp med en aksjepost på opptil 20 prosent for sine 54 prosent av teleselskapet, som det er ventet at det britiske teleselskapet i sin tur vil selge.

Singapore Telecom var ikke villig til å strekke seg lenger enn 150 milliarder kroner, hvorav 40 milliarder i kontanter. 76 prosent av selskapet eies av staten Singapore, som kniver med Hong Kong om å være Sør-Øst Asias økonomiske tyngdepunkt. At Hong Kong Telecom glapp er mer enn et prestisjenederlag.

Med sin nye velfylte kasse fremstår også Cable & Wireless som et attraktivt overtakelsesobjekt i seg selv. Det er kjent at både Deutsche Telekom og SBC tidligere har vært interessert i et oppkjøp.

Til toppen