BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internett-streik 1. november

1. november slås modemene av og websidene svartner i Tyskland. Internettbrukere landet over protesterer mot Deutsche Telekom AG (DT) og selskapets høye aksesspriser.

Øystein Kvistad
3. okt. 1998 - 16:49

Det er bare noen få uker siden en tilsvarende online-boikott tvang spanske Telefonica til å redusere sine aksesspriser. Over 10.000 spanke nettsurfere trakk ut pluggen til sine modemer den 3. september, og fikk den spanske teleoperatøren til å justere sine planer om å øke satsene overfor nettbrukerne.

Nå håper tyske forbrukeraktivister at en 24-timers "streik" vil gi det samme resultatet og trekke oppmerksomheten mot det de mener er urimelig høye priser for DTs online-tjeneste T-Online, skriver Wired News.

- Vi ønsker at alle Internett-brukere skal holde seg unna nettet, sier Thomas von Treichel - primus motor for det han kaller "Internett-streiken". Han oppfordrer alle som har en egen hjemmeside om å stenge denne 1. november og i stedet bare peke til hans streikeside.

Ifølge streikegeneralen besøkte 30.000 mennesker streikesiden den første aksjonsuka, og i en spørreundersøkelse i et tysk datamagasin sier hele 80 prosent av de spurte at de vil følge oppfordringen fra Thomas von Treichel om å holde seg unna verdensveven 1. november.

Det er i skrivende stund omlag 7,5 millioner Internett-brukere i Tyskland. Om så mange som 80 prosent av disse blir med på aksjonen, vil T-Online kunne risikere å tape inntekter i størrelsesorden 44 millioner kroner, påstår aksjonistene. Dette karakteriseres imidlertid av T-Online som "høyst urealistisk", og selskapet føler seg ikke truet av noen boikott:

- Våre priser er "fair", svarer Deutsche Telekoms Joerg Lammers i en e-post til Wired News.

Fair betyr i denne sammenheng omlag 25 kroner per time på dagtid for en "gjennomsnittssurfer", og nesten 7,50 kroner per time på kveldstid, ifølge von Treichel, som påstår han kjenner til flere som betaler mellom 3500 og nesten 6000 kroner per måned for sin Internett-bruk...

Lammers hevder på sin side at T-Onlines timesatser er redusert til rundt 44 kroner på dagtid og vel 13 kroner på kveldstid.

Selv om det tyske telemarkedet på papiret er deregulert og åpnet for konkurranse, er situasjonen fremdeles slik at Deutsche Telekom sitter på det meste av infrastrukturen, inklusive den siste meteren av kabel inn i folks private hjem. Den reelle konkurransen lar med andre ord vente på seg også i Tyskland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.