BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internett svekker korrupsjon i indiske bygder

Flere eksempler viser at det er mulig å utnytte Internett på landsbygda i India til å undergrave korrupsjon og gi fattige jordbrukere et bedre liv.

15. jan. 2001 - 13:18

Associated Press bringer en oversikt over en rekke banebrytende prosjekter i India, samtidig som det advares mot å tro at slike prosjekter alene er nok til å føre landet - der halvparten av alle barn fortsatt er underernærte - fram til velstand.

Felles for mange av lyspunktene er at det etableres informasjonskiosker på den indiske landsbygda, med tjenester som er relevante for lokale jordbrukere, slik at de ikke lenger kan føres bak lyset og utnyttes av korrupte mellommenn.

Det pågår en innsats for å føre fram kabler eller satellittbasert samband også til landsbyer som mangler forbindelser til veinettet. Ambisjonen er ikke en PC til hver bonde, men tilgang til informasjonskiosk der det er rimelig tilgang til ting man må vite.

Tjenester knyttet til registre for jordeiendommer går igjen i mange av prosjektene. Andre opplysninger som leveres, gjelder priser og leveringssteder for jordbruksvarer, lovgivning generelt, rettigheter knyttet til pensjon og trygd, og informasjon rundt lokal industri, blant annet silke i delstaten Karnataka. I stedet for å bruke tid og krefter på å reise rundt fra landsby til landsby på jakt etter slik informasjon, kan man nå kjøpe tid på informasjonskiosker, og finne fram gjennom Internett.

I det vestlige og sørlige India, skal utlagt og stadig oppdatert informasjon fra satellitter, ha gjort det mulig for lokale fiskere å øke fangsten med inntil fire ganger. I Uttar Pradesh er det et e-postprosjekt som gjør det mulig for landsbykvinner å kommunisere med sine ektefeller som arbeider i byene.

Flere av prosjektene tilbyr Internett til folk som tidligere ikke en gang har tilgang til telefon.

India har en milliard innbyggere, 26 millioner stasjonære telefonapparater, 4,3 millioner PC-er og rundt en million Internett-abonnenter. Ifølge Delhi-avisen Statesman møtes i dag det offisielle samarbeidsorganet National Advisory Committee on IT, bestående av representanter for myndighetene og for Indias raskt voksende IT-bransje, for å fastslå nye nasjonale mål, blant annet for å sikre fortsatt vekst i den eksportorienterte delen av landets innbringende programvare- og maskinvareindustri. Innenlands ønsker regjeringen å sikre målet om å nå en telefontetthet på 7 prosent innen 2005, og få private interessenter med på et opplegg som skal sørge for at ikke alt konsentreres om bystrøk.

Toppsjef Azim Prenji i Wipro Technologies, en av Indias fremste IT-selskaper, sier han er svært optimistisk, og håper at Internet-penetrasjonen på landsbygda vil kunne føre til store endringer i løpet av de kommende fem årene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.