BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internett-telefoni truer profitten

Europas største teleoperatør, Deutsche Telekom, vil om fire år miste 173 millioner dollar på bunnlinja etterhvert som stadig flere tar i bruk Internett-telefoni på internasjonale telefonsamtaler. Også DTs konkurrenter får svi på pungen.

Øystein Kvistad
29. apr. 1997 - 13:30

Dette er konklusjonen i en studie utført av konsulentfirmaet Philips Tarifica i London. Ifølge undersøkelsen vil de fleste operatører bli rammet omtrent like hardt på inntjeningen innen internasjonal taletelefoni, skriver Financial Times.

British Telecommunications vil måtte regne med reduserte inntekter på 105 millioner dollar i år 2001, mens France Telecom trolig går på en smell på 94 millioner dollar. Deutsche Telekoms tap vil bli større enn BT og FTs fordi selskapet både opererer med høyere priser på internasjonale samtaler fra Tyskland og har en større markedsandel på global basis.

Tarifica-studien dekker 15 av verdens største operatører inklusive amerikanske AT&T, japanske KDD og indiske VNSL. Undersøkelsen spår at alle er i faresonen som følge av Internett-telefoni.

De som har grunn til å være fornøyd er naturligvis kundene, som vil nyte godt av fallende tellerskrittpriser. Ett eksempel: Dagens billigste tariffrate for en internasjonal samtale fra England til USA er ti pence i minuttet. Med Internett-telefoni kan denne reduseres til to pence for ett minutt, ifølge Tarifica.

Konsulentselskapet anslår at i de neste tre årene vil lavere priser vil føre til økt etterspørsel og dette vil kompensere for operatørenes tap på internasjonal telefoni.

- Men etter år 2000 vil Internett ha vokst tilstrekkelig til at konsekvensen blir en negativ innvirkning på operatørenes inntjening, heter det i rapporten, som kan bestilles for bare tjue kroner.

RAPPORT: "The Net Effect: The impact of the Internet on World Telecommunications Markets."
UTGIVER: Philips Tarifica, 40-41 Furnival Street EC4A 1JQ

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.