Internett-telefoni truer televerk

Så mye som 15 prosent av dagens internasjonale telefonsamtaler vil forsvinne til ulike typer av internettelefoni de neste to årene.

Så mye som 15 prosent av dagens internasjonale telefonsamtaler vil forsvinne til ulike typer av internettelefoni de neste to årene.

Mange mener internettelefoni vil bli en av de største trusler mot tradisjonelle televerk. Prognosene spriker imidlertid og ingen kan så langt vise til særlig fortjeneste.

Men telefonitjenester, faks og data vil i større grad bli formidlet via Internett, ifølge en rapport fra det britiske selskapet Schema. Mellom 10 og 15 prosent av teletrafikken internasjonalt vil overtas av nye Internett-baserte teleselskap de neste to årene.

Schema mener at teleselskap i EU alene vil kunne miste så mye som 100 milliarder kroner.

- Teleselskap må forberede seg på å møte denne utfordringen, blant annet gjennom ny kostnadsstruktur for internasjonal telefoni, sier konsulent i Schema, Robin Duke-Woolley, til Internet IT Informer.

I en annen rapport fra Frost & Sullivan heter det at selskaper innen internettelefoni vil tjene rundt 13 milliarder kroner i 2001, og den årlige veksten regnes til å bli på 150 prosent.

Flere faktorer spiler en rolle for disse tallene. Avgifter, kvalitet, kompatibilitet, veksten i Internett og intranett og integrasjon av tele og data til et nettverk kan få betydning for internettelefoni både positivt og negativt.

I tillegg finnes det i dag en rekke restriksjoner i markedet, og kvaliteten er så som så. Men samtidig foregår det et kappløp blant utstyrsprodusentene for å produsere materiell som kan formidle en lydkvalitet en kan tilby som erstatter for ordinær telefoni heter det i rapporten fra Frost.

Til toppen