Internett-trusler femdoblet på ett år

Truslene vokser kraftig, og sosiale nettverk er særlig utsatt, viser ferske tall fra Symantec.

Internett-trusler femdoblet på ett år

Truslene vokser kraftig, og sosiale nettverk er særlig utsatt, viser ferske tall fra Symantec.

Symantec slapp i dag sin nyeste rapport om sikkerhetssituasjonen på Internett: Internet Security Threat Report Volume XIII.

Rapporten viser en kraftig økning i sikkerhetstrusler på Internett i annet halvår 2007, Spesielt er de sosiale nettverkssidene hvor brukerne stoler på hverandre utsatt, og målet er å stjele informasjon for videresalg.

Mengden av skadelig kode på Internett økte også mer enn noen gang: To tredjedeler av all skadelig kode som Symantec noen gang har oppdaget ble produsert i løpet av 2007. I løpet av fjoråret ble det oppdaget 711.912 nye trusler, sammenlignet med 125.243 i 2006 – en økning på 468 prosent.

Totalt betyr det at Symantec oppdaget over en million (1.122 311) forskjellige typer ondsinnet kode fram frem til utløpet av 2007.

Sverige har mest nettkriminalitet i Norden, mens Norge er opphavsland for flest angrep mot nordiske datamaskiner. Nettkriminaliteten økte dramatisk i fjor. Et svart internettmarked for stjålet informasjon er i ferd med å modnes og ligner en tradisjonell økonomi.

– Det er de populære, sosiale nettverkene som nå er utsatt, sier Hans Peter Østrem i Symantec.

Symantecs sikkerhetsrapport viser at ni av ti, eller 91 prosent, av amerikanske phishing-nettsteder retter seg mot to av de største sosiale nettverksstedene.

Han advarer mot å legge ut om seg selv på disse sidene. Andre kan utnytte ikke bare informasjonen du legger ut, men også selve ditt sosiale nettverk ved å sende meldinger i ditt navn til dine kontakter.

– Før var det nok å unngå Internettets mørkere sider – nå er du heller ikke lenger trygg blant «venner», sier sikkerhetsekspert Hans Peter Østrem.

Symantec samarbeider med blant andre Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) for at Norge ikke lenger skal være blant angrepstoppene på Internett.

Til toppen