BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internett var spionnett uten politisk godkjenning

Norge var raske til å ta i bruk Internett, faktisk først i verden etter USA. Hvorfor? At det hadde med den kalde krigen å gjøre er udiskutabelt, men det er ikke sikkert den offisielle versjonen er den rette, ifølge Arild Haraldsen.

Arild Haraldsen
17. sep. 1999 - 11:20

Internett er 30 år i disse dager. Både opprinnelsen til - og den videre utvikling av - Internett, har vært omgitt av myter. En av de mest seglivede er at Internett ble skapt av det amerikanske forsvar for å opprettholde sikker kommunikasjon i tilfelle atomkrig. Det er rett og slett ikke sant. Hva den opprinnelige bakgrunn var skal jeg vise i en senere artikkel.

Mer interessant er kanskje spørsmålet om hvorfor Norge - som det første land utenom USA - tok i bruk Internett.

Den "offisielle" versjon er denne:

Straks etter 2. verdenskrig begynte Norge med forskning innen forsvarsteknologi, og senere også seismologiske undersøkelser. Bakgrunnen var at Norge ligger på toppen av en enorm fjellkjede som heter Den skandinaviske rygg. Denne fjellkjeden strekker seg ut i Nordsjøen og Norskehavet, og er ypperlig egnet til å "lytte" på endringer i jordskorpen over hele kloden. Dette fikk konsekvenser. I 1970 ble NORSAR (Norwegian Seismic Array) etablert, og en seismisk forskningstasjon ble bygget i nærheten av Hamar. Her ble det installert et globalt system for overvåkning av underjordiske atombombeprøver. Norge fikk nemlig i oppgave å overvåke om USA - og særlig Sovjetunionen - overholdt den internasjonale prøvestans-avtalen som var inngått et par år tidligere.

Men var dette den egentlige bakgrunnen for etableringen av NORSAR?

En alternativ teori er at anlegget også hadde et annet formål: de seismiske stasjonene kunne nemlig også registrere resultatene av en første angrepsbølge med atomvåpen fra Sovjetunionen. Når slike informasjoner kunne overføres til USA i sanntid - som jo var det nye datakonseptet på 70-årene - kunne de amerikanske militære få tid til å innstille rakettene i den andre angrepsbølgen.

Denne teorien ble lansert i en kjent magistergradsavhandling i statsvidenskap i 1974 av Anders Hellebust. Avhandlingen påviste at det faktisk forelå en bi-lateral avtale mellom USA og Norge om overvåkning av russisk territorium i form av et avansert satelittkomunikasjonssystem (LORAN C), i samarbeid med NORSAR-systemet. Og at denne avtalen ikke var kjent for politikerne - i hvertfall ikke for Stortinget. Avhandlingen vakte stor oppmerksomhet - ikke minst siden forfatteren var oberst i den militære etteretningstjeneste.

Den egentlige bakrunn for at Norge ble det første land utenom USA, som tok i bruk Internett, var derfor ikke at Norge skulle overvåke prøvestansavtalen. Det var at Norge skulle formidle hemmelig militær informasjon til Pentagon uten at norske politikere var informert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra