BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internett via satelitt

Fra mars neste år vil Telenor kunne tilby oppkobling mot Internett via satellitt. Internettbrukere får dermed helt andre hastigheter å boltre seg på sammenlignet med dagens relativt trege modem.

Frode Eriksen
25. sep. 1996 - 16:40

Telenor ligger nå fremst i løypa for å kunne tilby Internett via satellitt. I februar neste år skal den første norske satellitten Thor 2a skytes opp og plasseres i bane 1 grad vest. Dermed vil Telenors kapasitet øke betraktelig, tilsvarende vel 100 tv-kanaler, sier prosjektleder i Telenor Satellitt Service AS, Jan Høyvik, til digi:tele.

Denne tjenesten vil i første rekke finne kundene sine i næringslivet og ikke så mye hos den jevne Internettbruker, kanskje mest på grunn av prisen. Høyvik sier at en benytter seg av grensesnittet som Internett tilbyr. En mulighet er å ringe opp analogt med telefon for å bestille for eksempel en video, som en mottar via digitale signaler fra parabolantenne til PC. En annen mulighet for Telenor er å selge alt i en pakke der en knytter seg til Internett på vanlig måte og kommuniserer via satellitt.

For kommersielle brukere ser Høyvik flere bruksområder. - Vi kan tenke oss et reisebyrå med 100 filialer i Norden, som ønsker at filialene skal oppdateres med små videosnutter med bilder fra de nye hotellene de kan tilby sine kunder. Reisebyrået kan bruke vår tjeneste for å hente ned videobitene slik at de kan lagres for senere avspilling for kunden via en PC eller TV.

Om alt følger planen er det 19. mars Telenor vil kunne tilby tjenester via denne satellitten. Høyvik lover en solid presentasjon av den nye tjenesten i god til før denne datoen. - En del av dette blir samarbeid med andre Telenor-selskaper, som Telenor Online og Telenor Avidi.

- Hastigheten for overføring av data med satellitt er fra 2 Mbps, noe som gjør at en 30 minutters video tar ca. 30 miliutter å få overført. Den samme videolengden med et 28.8 modem ville bruke 35 timer. Økes båndbredden til 4 Mb, bruker en 15 minutter på den samme vidoen. Maksimal hastighet blir 34 Mbps, sier Høyvik.

Når Thor 2a blir skutt opp markerer det også oppskytningen av den første norske satellitten. Spesifikasjonene til satellitten er gitt av Telenor selv, og den skal blant annet supplere en annen satellittt, Thor, samt flere andre satellitter der Telenor leier plass.

For også å skape blest rundt Norges "del" av himmelrommet der Thor 2a-satellitten skal plasseres, som er en grad vest, har Telenor Satellitte Services opprettet en egen Internett-tjeneste med en elektronisk programguide (EPG). Betaversjonen ligger ute nå for de kanalene som er tilgjengelige, mens tjenesten skal være oppe for fullt den 1. oktober.

- Erfaringene fra tekst-TV er at det folk etterspør mest er nyheter, sport og programinformasjon. Denne tjenesten skal tilfredsstille behovet for programinformasjon i tillegg til at den gjør det mulig å søke på alle TV-programmene etter flere ulike kriterier, som kanal, klokkeslett, dag og tidspunkt, sier Høyvik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.