Internett via stikkontakten

Stavanger Energi og ElTele vil tilby Internett via strømnettet, ved hjelp av et modem som gir aksess gjennom en vanlig stikkontakt.

Teknologien bak stikkontaktmodemet er utviklet av Stavanger-bedriften ElCom, som i første omgang regner med å dra i land en leveringskontrakt med Stavanger Energi og ElTele.

- Dette styrker el-distributører som nå satser på teledistribusjon i konkurranse med Telenor og andre store teleoperatører, sier informsjonssjef i Energiforsyningens Fellesorganisasjon, Vidar Kildahl.

- I første omgang tar vi sikte på å tilby det nye strømbaserte telefonsystemet til 1.000 bedriftskunder i Rogalandsområdet, sier utviklingsdirektør i Stavanger Energi, Leif Nesse.

I neste omgang skal private husholdninger få tilbud på den nye løsningen, som gjør det mulig å fjernstyre, kontrollere og måle strømforbruket i boliger og næringsbygg.

Stavanger Energi samarbeider med ElTele for å vurdere to systemer for å koble sluttrukerne direkte til el-forsyningens fibernett. Det ene er utviklet av den canadiske telekom-giganten Nortel, etter forsøk i Manchester i England. Det andre er utviklet av tomannsbedriften ElCom, etter forsøk i samarbeid med Stavanger Energi, som ble avsluttet i fjor. Stavanger Energi har en eierpost på 50 prosent i ElCom.

I motsetning til Nortels løsning, kan ElCom-løsningen benytte det eksisterende strømnettet i bolighus og andre bygg.

Til toppen