BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internett via strømkabelen

Australske Nothern Telecom og britiske United Utilites har annonsert en ny teknologi som skal gjøre det mulig å koble seg til Internett over det tradisjonelle elektrisitetsnettet. Et pilotprosjekt skal gjennomføres i Manchester våren 1998.

Eirik Flaa
9. okt. 1997 - 12:27

En ny teknologi tillater privatbrukere å koble seg opp mot Internett gjennom det eksisterende elektrisitetsnettet. Teknologien, som er utviklet av Australske Nothern Telecom og Britiske United Utilities, tillater privatbrukere å få høyhastighets Internett-aksess ved å koble en liten boks til elektrisitetsmåleren i sikringsskapet. Boksen skal kunne skiller ut elektriske signaler fra den øvrige strømforsyningen, og tilbyr en hastighet på inntil 1 megabit per sekund.

- Det vi her snakker om er slutten for verdens telemonopoler. For første gang er det en annen teknologi som fjerner jerngrepet til de eksisterende teletilbyderne, sier opersjonssjef John Seddon i ett av United Utitilites' datterselskaper Norweb, til TechWire.

I tillegg til den lille boksen som blir plassert på strømmåleren, må mottaker ha et spesielt PC-kort i maskinen for å motta signalene. På de lokale elektrisitetssentralene plasseres det en ny omformer som skal sende signalene videre til en hovedsentral via fiberoptiske kabler. På noe lengre sikt kan det også være aktuelt å benyttes strømkabler og så til denne høyhastighetsforbindelsen.

Til tross for dette noe intrikate systemet, regner de to selskapene med at tjenesten i høy grad vil bli konkurransedyktig i forhold til kabelmodem, ISDN-linjer, ADSL, og vanlige analoge modemer. Prisen på tjenesten for sluttbrukeren vil koste mellom 20 og 30 pund i måneden - i tillegg til en engangsinvestering i PC-kortet som vil koste mellom 150 og 200 pund.

Tjenesten skal prøves ut våren 1998 i 200 husstander i Manchester-området i England, og når pilotprosjektet er tilbakelagt planlegger de to selskapene å tilby tjenesten kommersielt med fokus på Europa og Asia.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.