Internett vil presse ned skyhøye TV-priser

Både NRK og Danmarks Radio har sagt nei til fotball-VM 2002. Norsk Rikskringkasting har imidlertid tro på at eksklusive TV-rettigheter med fantasifulle prislapper er en saga blott om fem år.

195 millioner kroner er den enorme prislappen som tyske Kirch-gruppen gjennom konsortiet Prisma Sports & Media krever for fotball VM i Japan/Sør-Korea i 2002.

Sportssjef i NRK, Tor Aune, sier til Kampanje.com at han gjerne skulle sett at NRK sikret seg rettighetene til VM-sluttspillet, men at det hadde vært verre å miste andre store sportsbegivenheter der tidsforskjellen ikke er så stor.

Til digi.no sier Aune at løpet slett ikke er kjørt og at det blir svært avgjørende hvis Norge skulle kvalifisere seg til VM det nærmeste året. De er i dialog med de tyske rettighetshaverne og trenger ikke ta en avgjørelse før ved utgangen av 2001.

Aune har ikke fundert på alternativet om å sende via Internett i stedet.

- Det har i grunnen ikke vært aktuelt. Når vi kjøper TV-rettigheter til store mesterskap anser vi Internett kun som en ny distribusjonskanal. Vi har lagt oss på linjen til EBU og betaler eventuelt mer for å sende over Internett i tillegg, sier han.

Oppfatningene om integrasjon og distribusjon ser imidlertid ut til å være i endring. Under årets Europamesterskap i fotball strandet de separate Internett-forhandlingene mellom den europeiske kringkastingsunionen EBU og fotballunionen UEFA slik at det ikke ble noen live-overføringer via nettet.

Se saken her: "Globalt forbud mot EM-overføringer på nettet"

- Ved full konvergens mellom mediekanalene dukker det opp helt andre spørsmål: hvor begynner egentlig Internett-rettighetene og hvor slutter TV-rettighetene, sier Aune som er helt sikker på at det ikke blir snakk om eksklusivitet i en slik konvergens-situasjon.

- Da blir det vanskelig å selge eksklusive TV-rettigheter. De alternative formene for distribusjon på lyd og bilde gjør at prisene på TV-rettigheter vil synke drastisk, spår han.

Danmarks Radio er mer pessimistiske når det gjelder TV-rettigheter i fremtiden. De har allerede sagt et definitivt nei til VM på grunn av prisen.

- Vi oppfattet tilbudet som helt urealistisk. Det var så langt over vår smertegrense at vi ikke fant noen mulighet til å få rettighetene. Dermed er løpet for kjørt, sier Peder Nørrelund ved TV-sporten i Danmarks Radio (DR).

Den danske statskanalen samarbeider med dansk TV2 for å dele på utgiftene og sikret seg i stedet EM i 2004 i Portugal som på langt nær koster like mye som VM. Men når det gjelder muligheten for å sikre seg TV-rettighetene på store arrangement i fremtiden ser DR noe mørkere på situasjonen.

Grunnen er digital-TV-moguler som Kirch og Rupert Murdoch

De satser alt på å sikre seg eksklusivitet gjennom sine betalingsmodeller og TV-dekodere. EU har prøvd å motvirke dette ved å lage et direktiv som sier at sportsbegivenheter av nasjonal karakter skal sendes på landsdekkende kanaler.

Nørregård er usikker på om direktivet vil fungere i praksis.

- Vi tviler på direktivet og forsøket på å regulere markedskreftene. Kirch og Murdoch har bestemt seg for å komme inn i folks hjem og er likegyldige i forhold til fotball og sport generelt. Vi tror at rettighetene vil falle og at man får et problem med å sende landsdekkende.

Nørrelund bruker kvalifiseringskampen mellom Danmark og Israel som illustrasjon. Dansk TV3, som i likhet med norsk TV3 ikke er riksdekkende, hadde rettighetene til den ettertraktede kampen. Det danske Konkurransetilsynet kom inn og sa at TV3 måtte selge. TV3 nektet og viste til at kanalen sorterte under britisk lov der direktivet ikke var implementert ennå.

- Direktivet får virkelig stå sin prøve under kvalifiseringen til VM i 2002 nå til høsten, sier Nørrelund.

- TVDanmark har skaffet seg alle bortekampene, opplyser han. TVDanmark er en søsterkanal til TVNorge her hjemme.

Når det gjelder alternative internettmuligheter for VM, sier han at de ikke har tenkt tanken foreløpig.

- Internett er spennende, men vi har i oppgave å kjøpe TV-stoff til danske serere. Det er vi dessverre ikke i stand til for VM 2002, sier han.

Til toppen