BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internett2 åpnes i Norge

Mandag 23. mars er den offisielle åpningen av multimedia-kommunikasjonslaboratoriet til Institutt for Informatikk på Blindern. - I den forbindelse introduserer vi også Internett2 i Norge, sier førsteamanuensis Olaf Lysne.

Eirik Rossen
13. mars 1998 - 16:08

- I en ikke altfor fjern framtid vil alt av lyd, bilde og data befordres over samme nettverk, sier Lysne.

- Vårt Internett2-nettverk, som foreløpig er begrenset til Blindern og Kjeller (hos Telenor), bæres av en teknologi kjent som Internet Protocol Version 6, eller IPv6. I USA er også begrepet NGI (Next Generation Internet) kjent. I praksis uttrykker NGI og IPv6 det samme.

Betegnelsen IPv6 markerer avstanden til dagens Internett-protokoll, IPv4. Et viktig poeng med IPv6 i forhold til dagens IPv4 er muligheten til å prioritere mellom ulike former for trafikk, slik at video med lyd flyter jevnt fra sender til mottaker, mens e-post og liknende som ikke krever jevn flyt, prioriteres ned. Et annet er muligheten for å håndtere en langt større mengde adresser, noe som er nødvendig dersom de storslagne vyene om for eksempel Internett-tilgjengelige husholdningsapparater skal realiseres.

- Det dreier seg foreløpig om et forskningsnettverk, understreker Lysne. - Hensikten er blant annet å prøve ut om de løsningene man har valgt, vil fungere i praksis i høyhastighetsnettverk med mange brukere.

Lysne peker på at IPv6 er laget med tanke på sameksistens med IPv4, slik at dagens Internett vil kunne trappes gradvis opp til IPv6.

- Det finnes flere Internett2-øyer i verden. De kommuniserer med hverandre over det vanlige Internettet. På nettverkssiden krever Internett2 store investeringer i rutere. På klientsiden vil det ikke være nødvendig med annet enn endringer i programvare. Man må også oppgradere selve aksessen. Dagens modem-tilknytning vil ikke duge, og ISDN vil også bli for smalt.

Lysne håper på at Internett2 vil medføre en eksplosjon på samme måte som Internett eksploderte når den grafiske verdensveven kom. Men han er innforstått med at Internett2 vil måtte leve "en stund" i universitetsmiljøene. Hvordan kommersialiseringen kan tenkes å foregå, vil han ikke si noe om.

For øvrig baseres de første norske forsøkene med Internett2 på rutere fra Cisco.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.