JUSS OG SAMFUNN

Internettforum:- Men pekerne våre får dere aldri

Per Morten Hoff, sekretær i Internettforum, synes det er er helt ok at medlemmene betaler en sum for opphavsrettigheter til materiale de selv legger ut på nettet. Men han nekter for at nettleverandørene skal være ansvarlig for innholdet til enhver aktør som de peker til på Internett.

Herman Berg
14. okt. 1997 - 17:51

Per Morten Hoff er generalsekretær i KDL og fungerer også som sekretær i Internettforum, internettoperatørenes interesseorganisasjon. Han sier at nettleverandørene er innstilt på å gi TONO noe i forhandlingene med organisasjonen. Men nekter for at de skal ha et redaksjonelt ansvar for enhver side som leverandørene peker til.

- Vi skal selvfølgelig behandles på lik linje med alle andre medier og betale for det som blir lagt ut av opphavsrettslig musikkmateriale. Men at vi skal ha et ubegrenset pekeransvar er i utgangspunktet fysisk umulig og helt håpløst, sier Hoff til digi.no.

TONO og Internettforum satte seg for en tid tilbake ned ved forhandlingsbordet for å diskutere konsekvensene av Trollnet-saken; en 16-år gammel gutt trakk tilbake hjemmesiden sin etter at TONO hadde vært ute etter den private tjenesten hans. Den inneholdt lenker til ulisensiert musikk som nettbrukere kunne laste ned på harddisken.

Siden inneholdt pekere til såkalte MP3-filer med musikk fra forskjellige artister og et av spørsmålene som reiste seg var hvilket ansvar en nettleverandør har for filere som ikke er plassert på leverandørens server.

TONO fikk på møtet med Internettforum i oppgave å utarbeide et forslag til en rammeavtale på grunnlag av innspillene fra de to partene. Juridisk konsulent Inger Elise Mey sier til digi.no at forslaget blant annet kommer til å inneholde formuleringer om pekeransvar som åpner for diskusjon mellom de to partene.

- Leverandørene føler seg absolutt kompetente nok til å utøve en viss form for selvsensur i de mest ekstreme tilfellene. Men pekerne våre får de aldri, sier Hoff i en klar melding til TONO og andre opphavsrettsorganisasjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.