JUSS OG SAMFUNN

Internettforum skjærer igjennom - operatørene finansierer etisk råd

EU-forslaget om å utvide operatørenes ansvar for innholdet på nettet har fått de norske Internett-leverandørene til selv å finansiere et Internett-etisk råd.

Øystein Kvistad
8. mars 1999 - 17:08

Kontor og Datateknisk Landsforening (KDL) har brukt masse tid og penger på å utarbeide retningslinjer for et norsk Internett-etisk råd. Ressurssituasjonen i KDL er imidlertid ikke sterk nok til at organisasjonen lenger kan ta på seg dette arbeidet helt på egen hånd, opplyser generalsekretær Per Morten Hoff til digi.no.

- Under dagens styremøte i Internettforum skar vi derfor igjennom og besluttet at ISP-ene (Internett-leverandørene, red. anm) til å begynne med skal fordele kostnadene som kreves for å få det etiske rådet opp og stå. På sikt kan det bli aktuelt å få med innholdsleverandørene til å betale sin del av gildet, opplyser Hoff som er sekretær i Internettforum.

De øvrige medlemmene i styret er Steffen Hellum (EUnet), Arne Cartridge (Telenor Nextel), Håkon Klæbo (Tele 2) og Ståle Nilsen (Telia).

- Til neste styremøte 15. april skal vi ha utarbeidet et budsjett og en fordelingsnøkkel for det etiske rådet, opplyser Hoff, som understreker at det ikke er aksessleverandørene selv som skal styre rådet.

- Målet er at rådet skal fungere på samme måte som Pressens Faglige Utvalg, og ledes av vanlige folk etter prinsippet "sunt bondevett", mener Hoff.

Rådet har inntil nå hatt et interimstyre som har vært ledet av advokat Steingrim Wolland. Det har vært arrangert en høringsrunde der ulikeaktører har fått lov til å uttale seg. Pressens Faglige Utvalg (PFU) har vært positive, mens både Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund uttrykte sin skepsis (se relaterte saker i høyre margen og under denne saken).

Under dagens styremøte diskuterte Internettforum også hvordan de skal forholde seg til EU-forslaget (såkalt "green paper") om at operatørene skal tillegges utvidet redaktøransvar for alt innhold på nettet. Les mer om dette i egen sak (se pekeren "Nordiske operatører i felles EU-kamp"

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.