Internettkonsulenter faller

Internettkonsulenter faller på bakgrunn av dårlig råd hos e-handelsselskapene. Større kunder beslutter å skynde seg saktere.

Etter at ett av de toneangivende internettkonsulentselskapene, Viant, gikk ut med en profit warning i USA fredag fikk de kontant svar fra markedet. Ikke mindre enn elleve investeringsbanker gikk ut med en umiddelbar nedgradering av aksjen. Som ett resultat av dette falt aksjen med nesten 37 %.

Ledelsen i Viant begrunnet de svakere resultatutsiktene med dot-com selskapenes problemer med å betale for sine nettløsninger og web-service kostnader. Samtidig som de mer etablerte aktørene ser at dot-com selskapene ikke utgjør en så alvorlig trussel som tidligere forventet. De større etablerte selskapene bremser derfor også på investeringene i denne sektoren.

Nervøsiteten spredte seg rakst til hele sektoren og resulterte i fall for flere selskaper. Analytikerne ser Viants resultatvarsel kun som det første av mange som vil komme. Aksjene i konkurrenten Scient falt 19 %, Saipent falt med 14 %, Proxicom falt med 17 %. Delvis svenskeide Razorfish greide seg best og falt med kun 4,5 %.

Adcore, Adera, Cell, Icon og Framfab falt alle mellom 4 og 8 % på Stockholmsbørsen fredag. Fallet har fortsatt idag og Framfab er f.eks ned ytterligere 5 % etter ti minutters handel i Stockholm

Bekymringene i denne sektoren vil spre seg i første rekke til Itera. Men også Merkantildata, gjennom sin nye organisasjonsenhet Ementor, vil kunne bli trukket nedover idag. Etter en drøy halvtimes handel er Itera opp p.g.a. oppkjøpsrykter. Merkantildata er uendert.

Til toppen