JUSS OG SAMFUNN

Internetts far opprørt over lenkenekt

Tim Berners-Lee, mannen som regnes for å være Internetts far, sier han er opprørt over at stadig flere nettsteder nekter andre å peke til seg.

Morten Øverbye
10. sep. 1997 - 21:08

- Spørsmålet om noen kan få tillatelse til å peke til mitt nettsted har gjort meg virkelig opprørt, sa Tim Berners-Lee under en konferanse på Internett tidligere denne uken.

Berners-Lee, også kjent som det moderne Internetts far, er mannen som skapte hypertekst da han jobbet ved CERN-laboratoriet i Geneve. Idag jobber han ved Massachusetts Institute of Technology, der han leder World Wide Web Consortium.

Ettersom konsortiets politikk er at enkeltsaker ikke skal kommenteres, ville han under konferansen ikke si noe om den pågående pekertvisten mellom Microsoft og Ticketmaster. På generelt grunnlag, sa han likevel at det ikke burde stilles spørsmålstegn ved retten til å peke til andre.

- Jeg og du har rett til å diskutere noe uansett om dette noe ønsker å diskuteres eller ikke. Du trenger heller ikke noens tillatelse for å snakke om dem.

Ordet "interaktivitet" hadde mistet sin mening etter at det var brukt på såvel klikkbare knapper som bestillingsskjemaer, mente Berner-Lee, og introduserte et nytt uttrykk for nettbrukere som overvar konferansen. "Interkreativitet" er ordet han nå mener ligger tettest opp til den betydningen ordet "interaktivitet" tidligere hadde.

Hypertekstpekere er ikke bare praktiske, men de gjør også informasjon på Internett annerledes enn annen informasjon. Vanlig informasjon uttrykkes i en ramme eller et hierarki, og presser forståelsen av informasjonen inn i den samme formen, fortalte han og mente at nettets evne til å koble adskilte folk, emner og steder ligner mer på virkeligheten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.