Internetts struktur kan motarbeide cyber-angrep

Sikkerhet er stadig et tema når det gjelder Internett, men nå kan det virke som om man ikke trenger å bekymre seg fullt så mye fremover.

I tirsdagens utgave av Nature kunne man lese en undersøkelse som bygger videre på funn gjort av forskere ved Notre Dame. Undersøkelsen er gjengitt av MSNBC.

Forskerne har funnet ut at strukturen på Internett slett ikke er så tilfeldig som man tidligere har antatt, men følger samme struktur som naturlige nettverk som for eksempel levende celler, med en liten andel stor tetthet som så sprer seg utover til mindre tette noder. Strukturen ble funnet ved å granske utvalgte deler av Internett, og siden strukturen var den samme, bare i varierende størrelsesorden, mener forskerne at dette gjelder for hele Internett.

Studien har fokusert på Internetts overlevelsesevne med tanke på feil som måtte oppstå. Ved å granske de utvalgte delene fant de ut at Internett, og også andre lignende nettverk, kunne overleve selv urealistisk høye antall tilfeldige feil.

Selv om hele 5% av tilknytningspunktene skulle feile vil ikke det påvirke kommunikasjonen i nettverket. Grunnen til dette er at en router som feiler i de fleste tilfeller kun vil sette en del av nettverket med liten trafikk ut av spill. Trafikken kan rett og slett ta en annen rute frem til målet sitt.

Dette forklarer også hvorfor Internett fortsetter å fungere selv om deler av nettverket stadig vekk bryter sammen.

Forskerne mener også at selv om Internett er særdeles motstandsdyktig mot tilfeldige feil, så er det særdeles sårbart mot angrep.

- Hvis så lite som 1% av Internetts mest tilkoblede routere settes ut av spill, så vil nettverkets ytelse halveres, forklarer Yuhai Tu ved IBMs T.J. Watson Research Center. Han opplyser videre at ved 4% av de mest brukte routerne ute av spill vil Internett miste integriteten sin, og vil kun bestå av små øyer uten kontakt. Denne ømfindtligheten er som en slags "Internetts achilleshæl" i følge Tu.

Et angrep mot aksesspunktene vil være utrolig mye mer skadelig enn angrep på de største tjenestene. Uten disse får man ikke kontakt med resten av nettverket, og det betyr ingen websider og ingen e-post.

I følge sikkerhetseksperter MSNBC har snakket med stemmer disse observasjonene også med erfaringer de har fra den virkelige verden, selv om det finnes mange andre faktorer utenfor et laboratorium.

- Internett har noen koblingspunkter som er så essensielle at hvis noen tar ned disse få, utvalgte punktene, vil det lamme store deler av kommunikasjonen, mener Jim Jones, leder for Technical Operations ved Global Integrity Corp.

En annen ekspert, David A. Fisher ved CERT Coordination Center sier at disse problemene ikke er arvelige, og at de vil faktisk bli mindre og mindre etter hvert som Internett blir mer distribuert. Når dette skjer og Internett samtidig blir mer hierarkalsk vil antallet potensielle mål synke.

Til toppen