BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internt dokument avslører Microsoft

Justisdepartementet i Washington har offentliggjort et internt Microsoft-dokument som skal bevise at integreringen av nettleseren Internet Explorer i operativsystemet Windows var et taktisk påfunn i konkurransen mot Netscape.

Eirik Rossen
21. nov. 1997 - 14:39

Konklusjonen som USAs justisdepartement trekker av dokumentet, er at Microsoft i ettertid prøver å skrive om historien. Dokumentet er offentliggjort i forbindelse med departements offisielle svar på det 48-siders forsvaret Microsoft leverte retten for ti dager siden. Departementet mener at Microsoft har brutt en konkurranseavtale fra juni 1995, og krever dagbøter på en million dollar til Microsoft oppfyller sine forpliktelser. Striden står i hovedsak om hvorvidt nettleseren Internet Explorer er en integrert del av Windows 95, eller om det er et eget produkt som PC-leverandører ikke kan tvinges til å forhåndsinstallere dersom de velger Windows 95.

I det interne dokumentet datert 20. desember 1996 - halvannet år etter den datoen (juni 1995) Microsoft mener departementet senest sa seg innforstått med at Internet Explorer var en integrert del av Windows 95 - drøfter senior vice president Jim Allchin i Microsoft konkurransen mellom nettleserne Internet Explorer og Netscape Navigator.

- Jeg forstår ikke hvordan (Internet Explorer) skal kunne vinne, skriver Allchin. - Det vi gjør nå, er bare å kopiere alt Netscape gjør i både produkt og bunting... Min konklusjon er at vi må bruke Windows mer aktivt.

(Det engelske uttrykket er "leverage Windows more".)

Allchin legger til at å betrakte Internet Explorer som et atskilt produkt "er å avstå fra vår største fordel, markedsandelen til Windows". Følgelig "bør vi først og fremst tenke på en integrert løsning."

Justisdepartementet trekker også fram flere dokumenter fra våren 1994, da Windows 95 fortsatt var under planlegging. I en e-post-melding datert 20. april 1994 heter det at Windows 95 kan inneholde den grunnleggende koden som kreves for å knytte seg til Internettet, men hevder at "kule" programmer av typen nettlesere "er noe du må kjøpe fra tredjepart."

10. juni 1994 skriver en ledende Microsoft-talsmann: "Vi har ingen planer om at Windows 95 skal inneholde klient-programvare, særlig ikke noe alla Mosaic." Mosaic var den opprinnelige nettleseren, som Microsoft siden lisensierte fra Spyglass Inc.

Justisdepartementet sammenholder dette med tidligere offentliggjort materiale om trusler mot Compaq og andre PC-leverandører som ville forhåndsinstallere Navigator som et alternativ til Internet Explorer. Konklusjonen er at Internet Explorer ikke er en "oppgradering" av Microsofts operativsystem eller et "integrert produkt", og at når Microsoft påstår noe slikt, dreier det seg om utilbørlig bruk av Windows for å vinne konkurransefordeler på andre markeder.

Microsoft-talsmann Mark Murray sier i en kommentar til dokumentene som USAs justisdepartement har offentliggjort, at Internet Explorer har vært en del av Windows 95 helt siden den første utgaven ble sendt ut til PC-leverandørene i juli 1995. Han gjentar at konkurranseavtalen fra juni 1995 eksplisitt anerkjenner dette, og sier om dokumentet fra Allchin at "Om en person hos Microsoft mener integrasjonen skulle vært gjort på en annen måte, betyr ikke det at integrasjonen ikke allerede var et faktum."

Departementet anklager Microsoft for å prøve å trekke ut hele saken, slik at de kan få ut en helt ny integrert utgave av Windows og Internet Explorer som alle PC-leverandører skal forpliktes til å forhåndslaste innen februar 1998. Microsoft avviser at man forsøker å forhale saken.

Den første høringen i saken er berammet til 5. desember.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.