– Det virker som om flere og flere velger å bli selvstendige konsulenter

Les ukens utviklerintervju.

– Det virker som om flere og flere velger å bli selvstendige konsulenter
Elise Jakobsen er designer og frontendutvikler i sitt eget selskap. Foto: Privat

Ukens utviklerprofil er Elise Jakobsen (29), som nylig ansatte seg selv i sitt eget firma, Jakobsen Frukt & Grønt AS.

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
Jeg lager skreddersydde nettsider, og gjør både design og frontendutvikling. Koding er for meg en viktig del av designprosessen, fordi alt henger sammen. På større prosjekter samarbeider jeg noen ganger med andre utviklere, men ofte er det bare meg. Jeg bidrar også tidvis med illustrasjon og innholdsarbeid på nettsidene jeg lager.

Jeg har alltid visst at jeg kom til å starte for meg selv

Hvorfor har du valgt å starte for deg selv?
Ønsket om friheten ved å være min egen sjef, mulighet til å velge prosjekter og hvem jeg vil jobbe med, samt bestemme arbeidstid, –sted og –mengde! Jeg trives ikke med rutiner og en vanlig 8 til 4, så jeg har alltid visst at jeg kom til å starte for meg selv.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Det varierer veldig. Akkurat nå har jeg jo ikke noe valg og holder meg inne på hjemmekontoret, men når ikke ølviruset herjer, kommer det an på dagsformen. Jeg jobber både ute hos kunder, på hjemmekontor og på kafékontor. Jeg har funnet ut at å variere omgivelsene gjør at jeg blir mer kreativ.

Hvordan påvirker koronapandemien din arbeidssituasjon?
Jeg er heldig og har hittil kunnet fortsette omtrent som før. Jeg trives også veldig godt med hjemmekontor, og jobber mest effektivt når jeg sitter alene og har det stille rundt meg. Åpent kontorlandskap blir ofte litt FOR koselig, synes jeg.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
Akkurat nå underviser jeg et kurs i webdesign på Kunsthøgskolen i Oslo, der jeg lærer bort grunnleggende HTML og CSS til bachelorstudentene på grafisk design og illustrasjon. Målet er at alle studentene skal kode og publisere sin egen nettside.

Det er femte året jeg holder kurset, men ettersom skolen er stengt, må alt foregå på nett. Jeg har derfor laget et nettbasert undervisningsopplegg i ren HTML og CSS, slik at koden er leselig for studentene når de bruker inspektørverktøyet i nettleseren. Det føltes som en veldig god idé da jeg fant på å gjøre det, «innebygd pedagogikk», liksom, men jeg innså raskt hvor bortskjemt jeg er som webutvikler i dag med alle verdens rammeverk og snarveier. Det ble en tidkrevende jobb, men likevel var det gøy å bli minnet på hvordan jeg startet!

Prosjektet har pushet meg ut av komfortsonen.

Jeg jobber også som konsulent for Gyldendal, der jeg er en del av et større team som utvikler digitale læremidler. Prosjektet har pushet meg ut av komfortsonen både som utvikler, designer og illustratør. Jeg har jobbet med React og lært om Typescript for anledningen, og brukt SVG-er for å lage animert, interaktiv grafikk. Det har vært veldig lærerikt!

I tillegg til dette jobber jeg med et par nettsider bygget på publiseringssystemet Sanity, én med Vue og én med React. Jeg går inn for å bruke flere mikroanimasjoner og alltid ha med en subtil lekenhet i prosjektene mine.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Snart fire år profesjonelt, men hvis jeg regner med tiden jeg jobbet frilans ved siden av studiene nærmer det seg åtte.

Har du vært ansatt ved samme sted hele tiden?
Nei, før jeg startet for meg selv jobbet jeg i Netlife Design. De ansatte meg rett fra skolen, og der lærte jeg mye av det jeg kan om webutvikling i dag!

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Snuste litt borti HTML da jeg var sånn 10-11, men jeg var 21 da jeg for alvor kom i gang og skjønte at det var webutvikling jeg ville drive med.

Frontendutvikling har jeg lært meg på egenhånd ved siden av studiene.

Hva slags utdannelse har du?
Jeg har en master i grafisk design og illustrasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo. Under utdanningen fikk jeg øynene opp for webdesign, og valgte å spesialisere meg i det. Frontendutvikling har jeg lært meg på egenhånd ved siden av studiene, ved hjelp av tutorials på nettet og en snill samboer som også er utvikler.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Jeg utvikler for web, så det jeg lager skal i prinsippet funke på alle plattformer som har tilgang til nettet.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?
Flere av designverktøyene jeg bruker, finnes kun for Mac, så for meg er det en no-brainer. Det er heller ikke til å legge skjul på at jeg som designer setter pris på den ekstra kjærligheten som er lagt i designet av Apple-produkter, selv om jeg ikke vil klassifisere meg som en Apple-fangirl, og ser problemene med hvordan de driver butikk.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Jeg bruker HTML, CSS og JavaScript. JS er vel det eneste av disse som egentlig regnes som et programmeringsspråk.

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Jeg kan sitte i flytsonen og leke med CSS i timesvis!

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
For å hoppe over det åpenbare og komme med noen konkrete tips:
Jeg er avhengig av Chrome-utvidelser som blokkerer reklame og pop-ups. Mine favoritter er Ghostery og «I don’t care about cookies». Store deler av weben ser ganske jævlig ut uten disse.

En annen favoritt som har vært en trofast følgesvenn lenge, er Caffeine, en app til Mac som plasserer en liten kaffekopp i verktøylinjen. Når man klikker på den fylles koppen med kaffe, og Macen holder seg våken (går ikke i dvale) frem til man klikker på den igjen for å tømme koppen. Supernyttig når man blir sittende i møte og prate lenge om én slide i presentasjonen, og vil unngå at skjermen går i svart.

Det er alltid en fryd når en kunde lar meg få lov til å utfolde meg og lage noe annerledes.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Jeg setter alltid pris på nye utfordringer, og jeg har lyst til å lage enda flere uvanlige, lekne nettsider. Det er alltid en fryd når en kunde lar meg få lov til å utfolde meg og lage noe annerledes. Mange er altfor opptatt av å følge rådende designtrender og redde for å skille seg ut, selv om det er akkurat det man trenger å gjøre for å bli lagt merke til.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Jeg leser nettmagasiner, ser på Youtube og er med i en rekke nettverk, Slack-kanaler og Facebook-gruppe. Men noen ganger handler det også bare om å utvikle seg på egenhånd, og ikke høre på hva alle andre har å si om det nyeste rammeverket og hva det neste blir. Det er lett å la seg rive med på de siste trendene. Jeg tror at det viktigste er å ha en god grunnleggende forståelse for faget sitt.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
Jeg synes det virker som om flere og flere velger å bli selvstendige konsulenter. Mange er kanskje bekymret for å ikke finne oppdrag om de starter for seg selv, men konsulentnettverk som Brainbase og Folq gjør det enklere å satse. Jeg tror også at situasjonen vi er i nå, gjør at flere oppdager at man kan gjøre en minst like god jobb selv om man jobber remote og til forskjellige tider.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Jeg vil kunne mer om ALT. Det stopper jo aldri! Jo mer jeg lærer, desto mindre føler jeg at jeg kan. Jeg skulle gjerne kunnet mer om backend og datateknikk og slikt, men øverst på lista akkurat nå står WebGL, for å kunne bruke interaktiv 3d-grafikk på nettsider.

Er ikke egentlig konferanser først og fremst for nettverking og bra fester?

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?
Jeg har vært på Y, Webdagene og et par andre, men det er så mye gratis kunnskap på nettet, så jeg oppsøker ikke aktivt konferanser. Er ikke egentlig konferanser først og fremst for nettverking og bra fester? Foredragene ser jeg heller videoopptak av etterpå i fred og ro. Hadde gledet meg til Web Rebels i år, da, som dessverre ble avlyst, men jeg kommer neste år!

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Det burde være en selvfølge i alle digitale tjenester! Jeg har ikke bidratt med så mye hittil i min karriere, utover å forenkle et par skjema slik at vi ikke ber om mer informasjon fra brukeren enn det som er nødvendig. Ellers er det viktig å alltid informere tydelig om hva vi samler inn og hvorfor, og en tilgjengelig personvern-side skrevet med et klart og tydelig språk står høyt på lista når jeg lager nye nettsider.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
Jeg bidrar ikke i noe spesifikt prosjekt akkurat nå, men all kode jeg gjør under eget navn havner før eller siden åpent på GitHub. Tidligere har jeg bidratt i wizard-rammeverket Losen, som jeg var med på å lage da jeg jobbet i Netlife Design. Det ble laget for Direktoratet for Byggkvalitet, og brukes til veivisere for de som skal lage byggesøknader, eller som trenger hjelp til å finne frem i lovverket rundt byggesaker.

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Jeg har flere sideprosjekter på gang til enhver tid (en vakker dag blir jeg kanskje til og med ferdig med ett av dem), men jeg prøver også å begrense skjermtid utenom arbeidstiden. Har som regel ganske lange arbeidsdager der jobb og fritid flyter i hverandre, jeg har jo hobbyen min som jobb.

Har du noen (andre) hobbyer?
Da jeg først begynte å studere på Kunsthøgskolen var planen egentlig å bli illustratør, så jeg har beholdt tegning og maling som hobby. Ellers er jeg glad i å lage mat, helst japansk eller indisk. Jeg har også min egen personlige jungel inne i den lille loftsleiligheten min, med rundt 100 glade, grønne planter.

Jeg gleder meg aller mest over å kunne realisere mine egne ideer.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
Jeg gleder meg aller mest over å kunne realisere mine egne ideer, ikke være avhengig av andre for å få webvisjonene mine ut i livet. En annen ting jeg var spesielt bevisst på da jeg først startet, var gleden ved å forstå mer av hvordan teknologien rundt oss er bygget, og å få være med på å forme hverdagen gjennom de digitale produktene jeg lager.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Stresset som oppstår når Stack Overflow ikke har svaret!

Hva er det beste frynsegodet du får?
Det er fantastisk å få ha hobbyen min som jobb, og i tillegg være min egen sjef.

Du finner mange flere utviklerintervjuer på vår samleside »

Les også