Utviklerprofilen

For å se at han har utviklet seg, kikker Robert iblant på den første websiden han lagde

Les ukens utviklerintervju.

Ved siden av å være utvikler, løper Robert Bue langt. Her under et nylig maratonløp.
Ved siden av å være utvikler, løper Robert Bue langt. Her under et nylig maratonløp. (Foto: Privat)

Les ukens utviklerintervju.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Robert Bue (30) er vår utviklerprofil denne gang, Han er teknologiansvarlig i selskapet Good Morning Naug, som er resultat av fusjonen mellom Good Morning og Naug & Venner i 2019.

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
Min stilling som teknologiansvarlig går kort ut på at jeg har ansvar for teknologien vi produserer og utviklerne som jobber hos oss. I tillegg jobber jeg som utvikler hvor oppgavene varierer mye mellom front-end og back-end, med innslag av UX, interaksjonsdesign, DevOps, support med mer.

Hvorfor valgte du akkurat denne arbeidsgiveren?
I studiene fikk jeg to matchende tilbud, men valgte Good Morning Naug (da Good Morning) fordi jeg trodde det ville gi meg brattest læringskurve og muligheten til å jobbe med kreative prosjekter. Den høye kvaliteten og håndverket på arbeidet var det som appellerte til mitt hode som trekkes mot det visuelle.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Før korona var det vanlig med 1-2 dager hjemmekontor i uken på dager man trengte full konsentrasjon, men resten av tiden på kontoret.

Hvordan påvirker koronapandemien din arbeidssituasjon?
Vi har alltid hatt fokus på å bruke verktøy i clouden, så for meg er det en sømløs overgang mellom kontoret og hjemme, selv med to ulike maskiner. Vi har også vært vant med hjemmekontor tidligere, så den største endringen er mangelen på det sosiale miljøet.

Eiendomsmegler-bransjen har vært moden for digitalisering og innovasjon en stund.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
De siste to årene har jeg jobbet mye med eiendomsmeglerkjeden Nordvik, fra dagen de gikk ut av et kjedesamarbeid og ble en frittstående kjede som skulle satse digitalt. Det er en bransje som har vært moden for digitalisering og innovasjon en stund.

Flere aktører har dukket opp som en konkurrent til det tradisjonelle meglervalget, og det har vært spennende prosess med å bygge merkevaren, nettside, app, verktøy og tjenester for å forenkle både brukerens boligreise og eiendomsmeglerens hverdag. Vi var ekstremt presset på tid til lansering, men greide å gjøre gode, veloverveide teknologiske beslutninger i planleggingsfasen, noe som har virkelig betalt seg tilbake i senere tid.

Les også

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Jeg startet som frilanser i 2008 og jobbet i byrå siden 2012.

Har du vært ansatt ved samme sted hele tiden?
På papiret, ja, men en av de største grunnene for at jeg fortsatt jobber i samme byrå, er at vi har vært gjennom utallige iterasjoner av selskapet, fra det å være et rent produksjonsbyrå for andre reklamebyråer, til å bli et eget reklamebyrå, og nå etter fusjonen tatt steget opp til å bli et mellomstort byrå med enda større bredde. Så for meg føles det ut som jeg har jobbet i flere forskjellige byråer, samtidig som rollen og påvirkningsgraden har blitt større.

Jeg har fortsatt skjermbilde av den første nettsiden jeg lagde.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Lagde min første nettside med HTML og CSS da jeg var 15 år gammel på videregående skole, og så ballet det fort på seg med PHP og MySQL gjennom medelever og et valgfag. Jeg har fortsatt skjermbilde av den første nettsiden jeg lagde, og fra tid til annen når jeg er usikker på om jeg har utviklet meg noe, så tar jeg frem den for å se at jeg har kommet et stykke.

Hva slags utdannelse har du?
Et lite diplom fra interaksjonsdesign på et toårig studie ved NKF (nå Høyskolen Kristiania) – altså ganske lite.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Web og app, men innimellom det fysiske også.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?
Før jeg begynte i byrå hadde jeg aldri tatt i en Mac, men kunne ikke tenke meg å gå tilbake til PC nå. Det er bare en vanesak, og så lenge Mac ikke hindrer meg i arbeidet, så fortsetter jeg med det.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Vi holder oss for det meste til JavaScript til det meste, og PHP – primært på grunn av at vi bruker Craft CMS som basert på PHP.

Hva er favorittspråket og hvorfor?
JavaScript for sin allsidighet og bredde, noe som også har vært språket sin ulempe når det har utviklet seg fort i alle retninger. Men i dag har språket utviklet og modnet seg til mange plattformer, så det er blitt et fullverdig språk til å bruke i både nettleseren og på server, samtidig som det også kan brukes til app og IoT.

Det er vel få utviklere som greier seg uten Stackoverflow når de støter på problemer.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
Hvis du ikke regner med den obligatoriske kode-editoren (Atom) og Chrome, så må det bli Stackoverflow og Dropbox skjermbildedeling. Det er vel få utviklere som greier seg uten Stackoverflow når de støter på problemer, og skjermbildedeling fordi det er så raskt å gi kollegaer et visuelt svar fremfor å skrive lange svar.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Visuelt og backend. Jeg har alltid vært drevet mot det visuelle innenfor design og animasjon, og kan sitte å tweake på timing og easing i evigheter for å få det til å sitte riktig. Samtidig som bakgrunnen min som interaksjonsdesigner gjør at jeg vil lage ting som er enkelt og fungerer for brukerne. Men jeg har også en annen side som gjør at jeg er drevet mot det å jobbe med logikk og strømlinje og effektivisere prosesser, så jeg kan få like stor glede av å lage et API som det å jobbe med animasjoner.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Jeg følger flere nyhetsbrev innenfor ulike fagfelt, deriblant den norske ForrigeUke fra Bekk. Og så prøver jeg å følge smarte og fornuftige folk på Twitter. Jeg har også som regel å lære meg en ny ting i hvert prosjekt, noe som alltid er den beste måten å holde seg oppdatert.

Les også

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?
Vi prøver i størst grad det er mulig å legge bygging og publisering av kode til skyen, slik at utviklere skal slippe å bruke unødvendig tid på å fikle med servere. Og mulighetene man har nå med enkle(re) skytjenester gjør at man slipper mye av vedlikeholdet og håndteringen som man gjorde tidligere med egne servere. Det gir bedre sikkerhet og raskere iterasjoner, og utviklerne kan holde på med det de gjør best – kode. Sammen med konteinere gjør at man færre ulikheter fra utviklingsmiljøet til produksjonsmiljøet.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
Innenfor tech, og spesielt JavaScript, så dukker det alltid opp nye paradigmer og rammeverk, men noen ting har begynt å slå seg til ro, noe som gjør at veien fremover er mer ryddig enn det var tidligere. Jeg tror at det gjør slik at vi får litt enklere hverdag, spesielt på de mest kjente plattformene.

Og så er det ikke til å unngå at kunstig intelligens blir større. Det har nå gått fra å være en hype til å bli tatt i bruk, og vil påvirke de større systemene og hvordan data blir behandlet. Det setter krav til ny kompetanse for utviklere, men vil i størst grad påvirke kunden og deres selskap.

Alle sitter like uvitende som deg og lurer mest sannsynlig på det samme.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Det er mange områder jeg skulle ønske jeg kunne jobbet mer med og vært ekspert på, og da er det fort at «bedragersyndromet» dukker opp fordi du får følelsen av at alle rundt deg kan alt som du ikke kan.

Men jeg pleier å si til utviklere, spesielt de som er ferske, at det er ingen som kan alt, og alle sitter like uvitende som deg og lurer mest sannsynlig på det samme. Skulle jeg plukket ut noe i dag, så måtte det vært å jobbe dypere med kunstig intelligens og maskinlæring.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?
Det har ikke vært stort fokus på konferanser siden jeg ofte føler jeg får for mye store ord og «opinionated statements» (i mangelen på norske ord) enn faktisk læring. Jeg liker bedre å gå i dybden på et tema når det er aktuelt for meg, selv om et overblikk som konferanser kan gi deg, er nyttig.

Les også

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Man har kommet en langt vei fra da man tidligere, nærmest ukritisk, samlet inn og lagret all informasjon som var tilgjengelig. Nå handler det om å kun samle inn det som er nødvendig, og det skal da også være godt gjennomtenkt hvorfor og om man virkelig trenger den informasjonen man ønsker å samle inn.

Personlig er jeg en av de som er villig til å gi fra meg mye informasjon så lenge jeg føler verdien av det jeg får tilbake er større enn verdien av dataene jeg gir bort. Gjerne i form av nyttige og mer nøyaktige data, eller et mer personifisert produkt. Men man må alltid stille seg kritisk til informasjonen man gir fra seg, og det gjelder også i jobbsammenheng hvis en kunde kommer med ønsker om hvilken informasjon de ønsker å lagre om brukerne.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
Jeg har alltid vært imponert av de menneskene som dedikerer mye eller all fritid til å utvikle og vedlikeholde åpen kildekode-prosjekter, og jeg utviklet for noen år siden en del plugins i JavaScript, men nå i senere tid overlater jeg det til dem som har den tiden til overs. På rammeverk/biblioteker som jeg bruker ofte, rapporterer jeg og gir innspill når jeg ser mulighet til det.

Kommer man inn i en flyt eller oppdager en ny, spennende ting, så er det jo umulig å legge det fra seg.

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Tidligere var det ikke noe skille mellom jobb og fritid, men etter hvert som man blir eldre og får barn, må man lære seg å balansere det. Men kommer man inn i en flyt eller oppdager en ny, spennende ting, så er det jo umulig å legge det fra seg.

Har du noen (andre) hobbyer?
Jeg trener relativt mye løping, og satte nylig pers på maraton med 2 t 37 min. Det frigjør alle tanker i hodet, det holder en kontorkropp i bevegelse, og gjør deg mental sterk, noe som gir deg overtak i alle andre aspekter av livet.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
Det å kunne bygge ting, selv om det ikke er et hus eller et møbel, så gir det en tilfredsstillelse av å bygge noe ut ifra ingenting. Det er også utrolig moro å bygge visuelle og interaktive flater, samtidig som jeg får mestring av å forenkle og effektivisere komplekse utfordringer.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Det hender ofte at man kommer sist på samlebåndet som utvikler, men vi har internt jobbet mye med å få utviklere inn tidlig i prosessen, både fordi det gir best resultat og mer eierskap til prosjektet for en utvikler.

Hva er det beste frynsegodet du får?
Jeg får betalt for noe som ville vært hobbyen min uansett! 

Du finner mange flere utviklerintervjuer på vår samleside »

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen