Utviklerprofilen

Utviklerintervjuet: – Jeg tror at utviklere i fremtiden vil få større innflytelse i virksomhetene

Ukens utviklerprofil er Rune Synnevåg i Idfy.

Rune Synnevåg er utvikler og CTO i et selskap han selv har vært med på å etablere.
Rune Synnevåg er utvikler og CTO i et selskap han selv har vært med på å etablere. (Foto: Helge Skodvin)
EKSTRA

Ukens utviklerprofil er Rune Synnevåg i Idfy.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Rune Synnevåg (35) er ukens utviklerprofil. Han er ansatt og medgründer i Idfy, et selskap med 11 ansatte som leverer digitale tillitstjenester.

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
Jeg jobber som CTO og har ansvaret for alle utviklerne til Idfy. Arbeidsoppgavene er svært varierte, men jeg bruker mye tid på å videreutvikle produktene vi har. Jeg er veldig heldig som har svært flinke og selvstendige utviklere, så jeg slipper bruke tid på å detaljstyre dem. Ettersom vi lager relativt tekniske produkter, som blant annet API-er, deltar jeg også på kundemøter sammen med vår salgsavdeling for å sikre at både vi og kunden oppnår en god forståelse av behovene og tekniske krav.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Siden vi er et programvarehus og ikke et konsulentselskap, blir det mest arbeid på kontoret. Som CTO er jeg likevel en del ute hos kunder i workshops og kundemøter for å hjelpe dem å se hvordan de kan bruke våre løsninger til å digitalisere og effektivisere prosessene sine. Som småbarnsfar blir det også en del hjemmekontor og «kveldsskift» når ungene sover.

Jeg er veldig heldig som har svært flinke og selvstendige utviklere, så jeg slipper bruke tid på å detaljstyre dem.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
I det siste har jeg jobbet sammen med Vipps med et nytt produkt som skal brukes i arbeid mot hvitvasking av penger. Nye hvitvaskingslover krever at alle personer som gjør pengetransaksjoner, skal sjekkes mot terror- og sanksjonslister, samt om de er politisk eksponerte personer i henhold til lovens definisjoner.

Idfy bistår Vipps med å utvikle et API som forenkler arbeidet med å gjøre disse oppslagene. Vi har hatt en smidig og hurtig utviklingsprosess som har vært veldig lærerik, ikke minst fordi jeg har fått utvikle mesteparten selv. Vi bruker E2E-testing av API-ene for å sikre at vi kan få ut nye versjoner raskt, samt automatiske verktøy for kontinuerlig overvåkning av tjenestene.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Jeg har jobbet som utvikler siden jeg var ferdigutdannet i 2008.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?
Jeg begynte i et selskap som heter Uni Pluss som lager programvare for eiendomsutleie. Her utviklet vi tidlig funksjonalitet for BankID-signering av leiekontrakter, og med tiden så vi at dette måtte være noe vi kunne videreutvikle som en generell løsning og tilby til andre kunder og bransjer.

Vi startet derfor Idfy i 2012 (det het Signere.no den gang), og i fjor løsrev vi Idfy fra Uni Pluss, hvor jeg da ble med over til Idfy.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Jeg lærte meg programmering under det første semesteret på universitetet da jeg var 20 år. Jeg har alltid vært glad i matematikk og logikk, så programmering var noe som falt veldig naturlig for meg, og jeg fikk sansen for dette fra første stund.

Hva slags utdannelse har du?
Jeg har en master i IKT (Informasjons- og kommunikasjonsteknologi) fra Universitetet i Bergen.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Primært har vi utviklet tjenester og programvare som kjører på Windows-plattformen, men vi ser at stadig mer kjører på Linux. Vi migrerer det vi har av .NET-kode til .NET Core, som kan kjøre på Linux.

Jeg ser at det blir stadig mer aktuelt med Linux i mange sammenhenger, så jeg må nok lære meg mer Linux i fremtiden.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke? 
Privat bruker jeg MacOS fordi jeg liker enkelheten og kvaliteten på hardwaren. Jeg har alltid vært fornøyd med batterilevetid og kvalitet på de bærbare Mac-ene. På jobb er det hovedsakelig Windows det går i, men jeg ser at det blir stadig mer aktuelt med Linux i mange sammenhenger, så jeg må nok lære meg mer Linux i fremtiden.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Hovedsakelig C#, men også en del TypeScript for frontend. Det blir også litt vanilla JavaScript som skriptspråk i forskjellige anledninger.

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Mitt favorittspråk er C# fordi jeg liker syntaksen, samtidig som jeg liker verktøyet og rammeverkene som hører med språket. Microsoft har gjort mye med C# de siste årene, blant annet med støtte for extensions og LINQ, noe som gjør at C# er blitt et veldig kraftig språk å jobbe med. Ettersom det er et språk som er mye brukt, finnes det mye informasjon om det på blant annet StackOverflow.

At C#/.NET har blitt open source og kan kjøre på Linux og Mac, gjør at det nå kan brukes på alle plattformer. Derfor er det et språk man kan investere i å lære seg, fordi jeg tror at plattformuavhengighet blir enda viktigere fremover. Jeg tenker nok uansett at utviklerens favorittspråk vil være det språket de behersker best.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
Visual Studio med ReSharper (selv om jeg ønsker å teste ut JetBrains Rider) og Slack.
Visual Studio fordi jeg liker editoren og prosjektorganiseringen, samt de innebygde debuggingsmulighetene. Det eneste jeg ikke liker så godt med Visual Studio, er at det krever mye maskinkraft, noe som gjør at det til tider kan bli litt seigt. Slack bruker vi mye til internkommunikasjon fordi det reduserer antall e-poster betraktelig. ☺

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Som CTO blir det mange andre oppgaver enn bare programmering. Når jeg får anledning til å sette meg ned med komplekst og krevende problem, har jeg det som plommen i egget. Jeg liker tilfredsstillelsen det gir å løse ting som ved første øyekast virker umulig.

Jeg liker tilfreds-stillelsen det gir å løse ting som ved første øyekast virker umulig.

Jeg er også veldig glad i å designe løsninger, alt fra hvordan API-grensesnittet skal se ut til hvilke komponenter og rammeverk som skal brukes. Dette er veldig spennende fordi det hele tiden kommer ny teknologi som åpner for å løse ting på nye måter.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Jeg leser en del blogger og følger med på podcasts og videoblogger som Microsoft Channel9. I tillegg har vi kjøpt abonnement på videokursløsningen PluralSight til alle ansatte. Jeg pleier å laste ned kurs på iPaden før flyturer, slik at jeg får oppdatert meg mens jeg er på reise. I Idfy har vi dessuten mange faglige diskusjoner, og vi tar oss tid til å utforske og diskutere ny teknologi samt dele kunnskap innad i organisasjonen.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?
Nettsky er det som mest har endret måten jeg jobber på. Nettskyen gjør at vi kan spinne opp tjenester enkelt for å teste nye ideer, og dette gir mindre selskaper tilgang på teknologi som tidligere var forbeholdt store selskaper. Teknologier som globalt redundante webløsninger, cache-løsninger og CDN kan man sette opp i nettskyen på minutter.

Maskinlæring har jeg bare lest om og ikke jobbet så mye med, men vi ser mange muligheter for å automatisere oppgaver med bruk av denne typen teknologi.

En av utfordringene som vi opplever med å bruke mikrotjenester, er alle avhengighetene. Selv om mikrotjenestene i prinsippet ikke skal ha avhengigheter, så ender en i praksis opp med noen likevel. Dette gjør at utviklingen av en tjeneste gjerne krever at 4-5 andre tjenester også kjører. Konteinere vil gjøre dette enklere, slik at man kan lage script som setter opp disse raskt med standard-konfigurasjoner.

En av utfordringene som vi opplever med å bruke mikro-tjenester, er alle avhengighetene.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
Jeg tror at ledelsen i større selskaper og i stat/kommune begynner å se at IT ikke lenger kun er en støttefunksjon, men derimot av strategisk betydning for alle moderne organisasjoner. Jeg tror derfor at utviklere i fremtiden vil få større innflytelse og påvirkning i virksomhetene.

Jeg tror også at mange ser verdien av å ha kompetanse på teknologi inhouse fremfor å outsource IT til lavkostland. Det finnes nok av grelle eksempler hvor outsourcing og offshoring av IT ikke har lønnet seg.

Vi ser også en trend med at utviklere får større ansvar utover utviklingen, og må i større grad også drifte løsningene de lager. At systemutvikling og DevOps som disipliner smelter mer og mer sammen, vil nok påvirke måten man lager programvaretjenester på.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Jeg skulle gjerne ha kunnet mer om konteinerteknologi, som er noe jeg holder på å ta kurs om nå. Jeg tror at det finnes store fordeler ved å lage kode som kan kjøre standardisert uavhengig om den kjører på Azure, Amazon, ditt lokale datasenter eller lokalt på utviklermaskinen.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?
Jeg liker å dra på konferanser, men i en travel hverdag er det ikke alltid like lett å finne tid.

I de siste årene har vi dratt på NDC Security. Jeg forsøker også å få med meg NDC i Oslo dersom det passer. Det er veldig hyggelig å få faglig input og inspirasjon fra andre.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Jeg synes det er bra at vi har fått et bedre fokus på dette, ettersom mange utviklere ikke har hatt dette så høyt på agendaen før. Antageligvis har dette har vært litt historisk betinget fra tiden man bygde desktopløsninger som var begrenset til et nettverket i organisasjonen. Når man nå beveger seg over på løsninger som kjører i skyen, er det viktig at man har fokus og kontroll på personvern og sikring av data.

Det finnes nok av grelle eksempler hvor outsourcing og offshoring av IT ikke har lønnet seg.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
Jeg har bidratt litt til et open source-prosjekt som heter Rebus. Dette er et rammeverk for meldingsbuss i .NET. Vi bruker dette utstrakt i våre egne løsninger, og da synes jeg det er greit å kunne gi et bidrag tilbake.

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Som gründer og småbarnsfar har jeg ikke veldig mye fritid. Jeg programmerer en del på kveldene for få dagene til å strekke til, så jeg kan vel si at det blir mye programmering også på fritiden.

Har du noen (andre) hobbyer?
Jeg har to små gutter på 3 måneder og 3 år, så all fritid går stort sett til dem. Å være ute med dem etter endt arbeidsdag gir et deilig avbrekk før «kveldsskiftet» begynner. Jeg er også glad i å lage mat, så når helgen kommer, er det kjekt å ta seg tid til å lage noen smakfulle middager.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
Å få lov å jobbe med hobbyen min gjør at ingen dager er kjedelige. Jeg liker at jeg må være kreativ og løse problemer, og at jeg slipper repetitivt og tankeløst arbeid.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Det blir tidvis mye stillesitting, selv om de fleste som jobber med meg vil si at jeg sjelden sitter stille. Ettersom teknologien raser fremover må man også være på hugget for å henge med. For mange kan nok dette oppleves stressende.

Føler at du får den lønnen du fortjener?
Jeg er så heldig at jeg er med på eiersiden i Idfy, så forhåpentligvis kan det gi en potensiell oppside utover vanlig lønn.

Hva er det beste frynsegodet du får?
Å få jobbe med spennende oppgaver og flinke kolleger. Jeg liker også svært godt å ha en fleksibel arbeidstid, noe som kommer godt med i en travel hverdag med små barn. Muligheten til å kunne ta igjen arbeid på kvelden gjør at det er enklere å få timeplanen til å gå opp.

Her kan du lese flere intervjuer med norske utviklere »

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)
Til toppen