Utviklerintervjuet: – Jaggu er jeg privilegert!

Utviklerintervjuet: – Jaggu er jeg privilegert!
Siri Garli Dragset bruker nesten all sin tid som konsulent ute hos kunden. På bildet driver hun med en mer fritidspreget aktivitet. Foto: Privat

Denne uken er det Siri Garli Dragset (28) som har stilt opp i utviklerintervjuet. Hun jobber som konsulent hos Netlight. 

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
Stillingen min er å være konsulent, noe som er herlig udefinert. Akkurat nå betyr det å være ute hos kunde som utvikler, hvor jeg implementerer nytt og vedlikeholder eksisterende kodebase hos kunden. Senere kan det bety å bli utleid som noe annet som våre kunder trenger, være seg scrum master, prosjektleder eller hva som helst som jeg er kvalifisert til å gjøre.

Vi er ikke organisert i avdelinger, men lager selv våre egne kompetanseceller, eller C-cells, hvor vi utveksler kunnskap og erfaringer. Vi kan heldigvis være med i så mange C-cells vi vil, så jeg får lære av andre flinke kolleger innen både .NET, webutvikling, agile, rekruttering og mye mer når jeg ønsker det.

Siden jeg ble ansatt hos Netlight, har jeg sittet en uke internt totalt.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Siden jeg ble ansatt hos Netlight, har jeg sittet en uke internt totalt. Ellers har jeg vært ute hos kunder.

Jeg er likevel inne på kontoret for å være med på sosiale og faglige arrangementer som skjer på dag- og kveldstid, når jeg har tid og lyst. Det er her vi Netlightere møtes.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
Tidligere var jeg backend-utvikler i Ruter og fikk være med å videreutvikle en av Norges mest brukte apper. Siden mai har jeg vært hos If og jobbet på prosjektet Waypoint. Her jobber jeg i et team med mange flinke utviklere, designere og businessmennesker for å gjøre skadebehandlernes hverdag enklere, ved å implementere løsninger de trenger for å effektivt kunne behandle kunders forespørsler når uhellet er ute. Waypoint-prosjektet kan man lese mer om her.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Jeg har jobbet som utvikler siden høsten 2015.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?
Selv om jeg har vært i arbeidslivet i bare fire år, har jeg hatt tre arbeidsgivere og vært på seks forskjellige prosjekter. Jeg begynte i 2014 som teknisk trainee i Aker Solutions og fikk jobbe på to prosjekter der.

Etter oljekrisen og nedbemanninger startet jeg i 2015 som utvikler i et lite ingeniørfirma. Da en flink rekrutterer i Netlight ringte, måtte jeg bare gripe muligheten, og jeg har siden våren 2016 vært i tre forskjellige prosjekter via Netlight.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Jeg hadde ikke skrevet en eneste kodelinje (hvis man ser bort fra dos-kommandoene for å åpne spill på vår eldste PC hjemme) før jeg startet på mitt første år på studiene som 19-åring. Selv om det tok litt tid å venne seg til tankegangen, er det utrolig logisk når man først er inne i det.

De siste tre årene har jeg studert ved siden av jobben.

Hva slags utdannelse har du?
Jeg er utdannet sivilingeniør i teknisk kybernetikk. I tillegg har jeg de tre siste årene studert ved siden av jobben, og fullførte i vår en bachelor innen økonomi og ledelse.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?
Som backend-utvikler er det for det meste API-er som bygges. Disse API-ene benyttes av flere
plattformer, men nå er det for det meste webløsningene vi bygger for.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?
Selv om jeg nesten alltid har utviklet på Windows-PC, har jeg ingen sterke preferanser på OS. Hjemme har jeg både Windows og iOS, og bruker dem litt om hverandre.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Siden prosjektet jeg jobber på i dag er i et .NET-rammeverk, er språket jeg benytter mest i dag C#. I tillegg trenger jeg SQL for å prate med databasene våre, frontenden vår er bygget i React+Redux, så her trenger jeg å kunne Javascript/Typescript og det som hører med.

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Man liker ofte det man er best på, og jeg er mest erfaren i C#. Derfor er det naturligvis også dette språket jeg liker best.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
Uten Resharper er jeg ganske mange prosent mindre effektiv utviklingsmessig. Det hjelper også teamet med å skrive relativt lik kode, og det kommer med gode forslag til hvordan man kan forbedre kodelinjer.

For testing og debugging lokalt, har jeg blitt veldig glad i Postman. Det å kunne kalle endepunktet utenfra med hvilken som helst input er en utrolig bra støtte under utvikling.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
De oppgavene jeg liker best å jobbe med, må være dem som får oss utviklere til å jobbe sammen for å løse problemer. Det kan være å diskutere en kompleks problemstilling, diskutere domene for å utveksle kunnskap, prate med eksterne vi er avhengige av. Jeg har stor tro på at vi sammen klarer å løse ting fortere, og legger derfor fort opp til diskusjon dersom jeg tror noen har bedre ideer enn meg.

Jeg mener at utviklerrollen handler veldig mye om å arbeide med folk.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
I tillegg til å være med på arrangementer internt hos Netlight, går jeg også på eksterne kurs. Jeg mener at utviklerrollen handler veldig mye om å arbeide med folk, derfor har jeg som nevnt studert ved siden av jobb for å være bedre rustet til de ikke-tekniske delene av jobben.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?
Det siste halvåret har jeg vært heldig og fått jobbet en del med løsninger i skyen med en deploy-pipeline i Azure DevOps, noe som har vært lærerikt. Det å bevege seg mot kontinuerlige leveranser er et stort ønske, men det krever mye. DevOps har endret mye for min tankegang rundt automatisering av prosesser, og jeg har blitt mer komfortabel med scripting av forskjellige ting.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
Som nevnt over, tror jeg en større og større del av en utviklers hverdag kommer til å handle om
mennesker. Det å være brukerorientert, å engasjere seg i helhetsopplevelsen av produktet man lager og å legge til rette for en så enkel og intuitiv brukeropplevelse som mulig, blir viktigere for å være konkurransedyktig leverandør av programvare i hvilket som helst marked.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?
Jeg skulle gjerne kunnet mer om tjeneste- og servicedesign. Det å lage en løsning som er teknisk god, er ikke nok. Man trenger å forstå sine brukere.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?
Som alle utviklere som har vært med på noe som helst som har med GDPR å gjøre, har jeg fått et mye mer bevisst forhold til hva man for eksempel logger eller lagrer i databaser.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?
Nei

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Jeg programmerer ikke noe særlig på fritiden. Jeg hadde noen Raspberry Pi-prosjekter en stund, men det å koble helt av på kveldstid har blitt viktigere og viktigere for meg. Det at jeg de siste tre årene har hatt et fulltidsstudie siden av jobb, har også gjort sitt til at tiden eller hjernekapasiteten ikke har strukket til. 

Har du noen (andre) hobbyer?
På fritiden liker jeg å være ute og på tur. Det å bevege på seg når man har en såpass stillesittende jobb, er viktig. Klatring er kanskje noe av det jeg liker best å gjøre. I tillegg er jeg veldig glad i å være sammen med venner, uansett aktivitet.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
Det å se at man som et team faktisk løser problemer for folk, driver meg som utvikler. Når man får tilbakemeldinger om at et problem man lenge har hatt, forsvinner, eller at man til og med løser et behov folk ikke visste de hadde, gir meg motivasjon for å fortsette.

Når det regner hunder og katter utenfor, kan jeg sitte inne og kose meg med en stor kopp te og en real kodenøtt.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Det er en stillesittende jobb, og jeg skulle ønske jeg hadde en mer aktiv hverdag på jobb. Særlig gjennom vinterhalvåret, når solen går opp når du er på vei til jobb og går ned når du drar hjem, skulle jeg ønske jeg kunne vært mer ute. Det er kanskje også én av tingene jeg setter pris på med jobben – når det regner hunder og katter utenfor, kan jeg sitte inne og kose meg med en stor kopp te og en real kodenøtt.

Føler at du får den lønnen du fortjener?
Absolutt. Markedet for IT-konsulenter i Oslo er bra, og det vet arbeidsgivere rundt omkring.

Hva er det beste frynsegodet du får?
Alle de bra folka rundt meg, både hos Netlight og hos kunde. Jeg får to miljøer i én jobb, og det er helt topp for meg. Disse folka er herlige å ha rundt seg i hverdagen, og har så mye å by på kunnskapsmessig at jeg føler jeg har en utømmelig kunnskapskilde rundt meg. Jaggu er jeg privilegert!

Her kan du lese flere intervjuer med norske utviklere »