Intet JavaScript, ingen sprit

Vinmonopolet.no slipper ikke inn brukere dersom de følger sikkerhetsselskapenes nyeste anbefalinger.

Vinmonopolet.no slipper ikke inn brukere dersom de følger sikkerhetsselskapenes nyeste anbefalinger.

Etter at en stor mengde sikkerhetshull i er blitt funnet i Internet Explorer denne uken, anbefaler sikkerhetsselskaper brukere om å være forsiktige med å ha Active Scripting påskrudd i nettleseren.

Men med Active Scripting deaktivert, forsvinner blant annet støtten for JavaScript, et skriptspråk som benyttes av mange nettsteder for å tilby mer fancy løsninger enn det som er mulig med HTML alene.

Normalt er ikke dette er problem, siden websidene gjerne fungerer greit i nettlesere med JavaScript-støtten deaktivert. Men enkelte steder er det gått inflasjon i bruken av JavaScript, som i utgangspunktet er ment som et tillegg til HTML, ikke som en erstatning.

Et slikt tilfelle er Vinmonopolet.no. Har du skrudd av støtten for JavaScript i nettleseren din, og går inn på dette nettstedet, vil du ikke se annet enn en blank side.

Ser man nærmere på kildekoden til den blanke siden, er det klart at Vinmonopolet ikke ønsker brukere uten JavaScript-støtte. Sidene, som er bygget opp av et rammesett, laster kun rammene hvis nettleseren støtter JavaScript.

Jeg vet ikke om dette skyldes at Vinmonopolet ikke ønsker brukere som setter sikkerheten i høysetet, men det er en temmelig avvisende måte å møte slike brukere på. Selv disse brukerne kan ha nytte og glede av informasjonen og tjenestene Vinmonopolet tilbyr på nettstedet, men forhindres av årsaker som ikke ligger oppe i dagen. Mange andre, tilsvarende nettsteder - for andre typer produkter, blant annet datautstyr - tilbyr både informasjon og handelsløsninger uten bruk av JavaScript.

Driver man en forretning bør man ikke sperre kundene ute.

Det er mulig at Vinmonopolet ikke har mål om å selge mest mulig til flest mulig, men som det monopolet selskapet er, burde det ha et spesielt ansvar for å forsøke å nå ut til flest mulig.

For det er Absolut ikke mulig for kundene å gå til konkurrenten, det finnes jo ingen Gammel Reserve...

Til toppen