Intifada skremmer ikke IT-investorer

To amerikanske IT-investorer, Hyperion Partners og Benchmark Capital, har nylig kunngjort at 2,9 milliarder kroner skal investeres i israelsk IKT.

To amerikanske IT-investorer, Hyperion Partners og Benchmark Capital, har nylig kunngjort at 2,9 milliarder kroner skal investeres i israelsk IKT.

I forrige uke kunngjorde to amerikanske venture-selskaper at de vil investere til sammen 300 millioner dollar, nærmere 2,9 milliarder kroner, i nye IKT-prosjekter i Israel.

Hyperion Partners har opprettet fondet Hyperion Israel som debuterer på investeringsmarkedet i Israel med 73 millioner dollar. Bidragsytere, ifølge TheMarker.com, er Credit Suisse First Boston, Philips Capital, (investeringsfondet til elektronikkgiganten Philips), ECI Telecom, Bank Hapoalim, Poalim Capital Markets, Poalim Investments, Clal Israel, Silicon Valley Bank, og gruppen Al-Rov Israel. Målgruppen er oppstartselskaper innen IT, primært Internett, mobil og telekom, fra startfasen fram til de er klare for børslansering.

Ifølge Wall Street Journal tar Hyperion Israel sikte på å utvide investeringskapitalen til minst 100 millioner dollar. En ikke navngitt kilde innen Hyperion forteller til avisa at investorer ikke lar seg prege av politisk usikkerhet, og at det er gunstig med nye muligheter i Israel i en periode der amerikanske børslanseringer går heller dårlig.

Det israelske investeringsfondet til venturekapitalisten Benchmark Capital i Silicon Valley er ennå på planleggingsstadiet. TheMarker.com og Wall Street Journal rapporterer begge at det vil få hovedkontor i Tel Aviv og en kapital på 200 millioner dollar. Blant ledelsen er Arad Naveh som hittil har hatt ansvar for Ciscos oppkjøp i Israel.

Det israelske Benchmark-fondet vil rettes mot avanserte teknologiselskaper innen Internett-applikasjoner, infrastruktur, kommunikasjon og programvare.

I USA er Benchmark kjent som investoren bak eBay, Ariba, Red Hat, Juniper Networks, Critical Path, CacheFlow og Kana Communications. Benchmark ble opprettet i 1995 og har en investeringsportefølje verdt 2,3 milliarder dollar. Det israelske fondet er Benchmarks andre fond utenfor USA. Det første, på 500 millioner dollar, ble etablert i Europa i mars i år.

En talsperson for Benchmark sier til Wall Street Journal at "vi er ikke politiske eksperter, men ser på langsiktig gevinst i de investeringsmulighetene som ligger i israelske entreprenører".

Avisa skriver at Hyperion og Benchmarks investeringslyst står i kontrast til problemer som israelske investeringsfond og oppstartselskaper har opplevd de siste to månedene når de prøvd å trekke til seg utenlandske investorer. Halvparten av alle utenlandske IT-investeringer i Israel skjer gjennom personlige kontakter, og israelernes utenlandskontakter tør knapt besøke landet langer, heter det.

Hyperion og Benchmark er ikke alene om ikke å bry seg om intifadaen og de israelske angrepene mot palestinerne. I midten av november hold Lehman Brothers in konferanse i London om israelsk teknologi, media og telekom. Over 40 institusjonelle investorer tok del, og ingen skal ha kommet med spørsmål eller kommentarer som tydet på noen bekymring for investeringsmulighetene i Israel. En talsperson for Lehman sier til avisa at med mindre konflikten opptrappes slik at Israel må innkalle sin troppereserver, vil investeringer gå sin vante gang. Andre kilder peker på at volden foregår andre steder enn der IKT-selskapene og investeringsfondene holder til.

Til toppen