Investerer 100 milliarder i mobilnett

De fire UMTS-tildelingene i Sverige vil skape tusenvis av nye jobber og investeringer på nær 100 milliarder kroner.

De fire UMTS-tildelingene i Sverige vil skape tusenvis av nye jobber og investeringer på nær 100 milliarder kroner.

Tele2, Europolitan Orange Sverige og HI3G fikk lørdag de fire svenske mobil-lisensene for neste generasjon mobiltelefoni. Isteden for auksjon ble lisensene tildelt etter hvilke selskap som lovte mest og best dekning. Dette gir investeringer i mobilnett fremfor penger i statskassa.

For samfunnet får dette store konsekvenser. I Sverige forventes det nå tusenvis av nye mobiljobber, investeringer på nær 100 milliarder kroner.

Hi3G som eies 40 prosent av Investor AB og resten av Hong Kong-selskapet Hutchinson Wampoa, har forpliktet seg til alene å investere 37 milliarder kroner i det svenske mobilnettet. Beløpet reduseres om en kan samarbeide med andre selskap. Konsernsjef i Björn Svedberg, sier til Aftonbladet at han regner med 5000 ansatte i selskapet.

Orange Sverige skal ha hovedkontor i Malmö og Lund med 600 ansatte og 1400 ansatte på fire andre lokaliteter i Sverige. Tilsammen planlegges det med investeringer på rundt 20 milliarder kroner.

Europolitan er GSM-operatør fra før, men planlegger med oppbemanning på 300 personer og forbereder seg på investeringer ifølge selskapets søknad på 27 milliarder kroner.

Den andre UMTS-operatøren, Tele2, er også GSM-operatør fra før via selskapet Comviq, som regner med minst 200 ansatte og investeringer på vel 25 milliarder kroner.

Ifølge Computer Sweden vil dekningskravene bety investeringer per kunde på i snitt 13.000 kroner, noe som er betydelig mer enn de vel 10.000 kroner som har vært mer vanlig ute i Europa, tross auksjoner.

Til toppen