Brikkemangelen

Investerer 1350 milliarder: Sånn prøver IT-gigantene å ta unna den massive brikke-etterspørselen


Fra produksjonslokalene til Intel i Oregon. Selskapet investerer massivt i oppgradering av eksisterende fabrikker, men bygger også to helt nye som skal stå ferdig i 2023.
Fra produksjonslokalene til Intel i Oregon. Selskapet investerer massivt i oppgradering av eksisterende fabrikker, men bygger også to helt nye som skal stå ferdig i 2023. (Walden Kirsch/Intel Corporation)


Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Intel er i gang med å investere 30 milliarder kroner for å oppgradere en prosessorfabrikk i New Mexico. Dette kommer i tillegg til de 170 milliardene selskapet allerede har forpliktet seg til å investere i to nye fabrikker i Arizona. Det skriver Cnet.

Gigantinvesteringene er en del av administrerende direktør Pat Gelsinger halvlederplan for å få selskapet på rett kjøl igjen, ifølge den amerikanske nettavisen. 

– Jeg tror fortsatt det kommer til å ta to år før vi kommer oss à jour med etterspørselen etter brikker, sier Gelsinger til 60 Minutes.

700 ansatte når de er ferdig

Les også

Fabrikkene får som hovedoppdrag å produsere Intels Faveros-brikker.

Selskapet har i lang tid slitt med å fornye produksjonsteknologien, noe som har bidratt til at konkurrenter nå har fått et forsprang på den tradisjonsrike produsenten.

De to nye fabrikkene vil totalt ha 700 ansatte og skal stå klare i 2023. Med koronapandemien har etterspørselen etter både prosessorer og grafikkort eksplodert.

PC- og servermarkedet skal ha noe av æren for det, men samtidig som ny teknologi utvikles, er stadig flere produkter blitt avhengig av mikrobrikker. 

Denne massive etterspørselen har ført til en verdensomspennende mangel som bare blir verre og verre.

Selv om noen analytikere mener at etterspørselen etter brikker kommer til å være fylt innen seks måneder, mener andre at markedet ikke vil stabilisere seg før produsentene får på plass nye produksjonsanlegg. 

Stengte bilfabrikker

I januar måtte bilfabrikker i USA, Canada, Mexico og Tyskland stenge ned på grunn av manglende mikrobrikker til produksjonen. 

– PC-bølgen vil stilne litt det kommende året, men ikke mye. Forbruket på datasentre vil ta seg opp igjen etter et bedrøvelig 2020, og «edge computing» vil bli det nye gullrushet innen teknologi. 

– Koble det med et ustoppelig begjær for å instrumentere alt, sammen med fortsatt vekst innen nettsky og kryptovalutautvinning, så ser vi ikke annet enn oppgangstider for brikkeetterspørselen framover, skrev forskningsdirektør Glenn O'Donnell i analyseselskapet Forrester i et blogginnlegg som digi.no refererte i slutten av april

Intel har i mange år vært en av verdens ledende leverandører av databrikker, men har de siste årene hatt tøff konkurranse i markedet. Blant annet fra TSMC og Samsung.

(artikkelen fortsetter under)

Fra produksjonslokalene til Intel i Oregon. På fabrikken er man avhengig av et helt sterilt miljø. Derfor er arbeiderene kledd i hvite drakter. Foto: Walden Kirsch/Intel Corporation

TSMC

Les også

Det taiwanske og det sørkoreanske selskapet er ingen småaktører. De står for mesteparten av brikkeproduksjonen i dagens marked.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company er også i gang med store investeringer. Totalt pøser selskapet inn 855 milliarder norske kroner i sin brikkeproduksjon i løpet av de neste tre årene. 

Og Samsung er ikke mye dårligere. Selskapet investerer rundt 270 milliarder dollar i sine fabrikker i USA og Sør-Korea for å øke produksjonstakten bare i 2021. 

De to storinvesteringene fra Samsung og TSMC tilsvarer 43 prosent av de totale investeringene i brikke- og halvlederindustrien globalt, viser en prognose fra analysebedriften IC insights.

IDM

Fabrikkene Intel nå investerer tungt i, er et ledd i deres nye halvlederplan, Integrated device manufacturing. 

Planen innebærer bygging av de to nye fabrikkene, økt bruk av tredjeparts produksjonskapasitet samt å tilby slik kapasitet også til andre – både i USA og Europa – ved sine «brikkestøperier».

Byggingen av de to fabrikkene skal starte allerede i år, og Biden-administrasjonen har også uttrykt et ønske om at mer av halvlederproduksjonen skjer i USA.

– Dette er en stor, kritisk industri, og vi ønsker også at teknologiutviklingen skjer på amerikansk jord. Vi vil ha jobbene her, men også kontrollen over utviklingen, sier Intel-sjefen i 60 Minutes-intervjuet.

Amazon, Cisco og Ericsson

Les også

I løpet av året skal Intel legge fram konkrete planer for en ny og selvstendig forretningsenhet, Intel foundry services, som skal tilby produksjonskapasitet til andre leverandører av mikrobrikker.

Fra produksjonslokalene til Intel i Oregon. Her lager selskapet prosessorbrikker. Foto: Walden Kirsch/Intel Corporation

Denne kapasiteten skal tilbys ved Intels fabrikker i USA og Europa. Enheten skal også kunne dekke unike behov, blant annet til sikkerhet, som myndigheter måtte ha, skrev digi.no da vi omtalte planene sist

Det er ikke bare rene x86-baserte produkter Intel vil kunne produsere for andre. Intel vil også produsere grafikk, media, display, AI, nettverk og produkter basert på ARM- og RISC-V-arkitekturene. 

Ifølge Intel-toppen har en rekke selskaper, inkludert Amazon, Cisco, Ericsson, Google, IBM, Imec, Microsoft og Qualcomm, allerede meldt interesse for å samarbeide med det amerikanske selskapet.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen