AVTALER & KONTRAKTER

Investerer 600 millioner i datasenter-dal

Vil speile i Rjukan.

Stavanger-selskapet Green Mountain, med Smedvig-familien som eier, varsler at de vil investere 600 millioner kroner i et datasenter i Rjukan.
Stavanger-selskapet Green Mountain, med Smedvig-familien som eier, varsler at de vil investere 600 millioner kroner i et datasenter i Rjukan. Bilde: Nydro
26. nov. 2013 - 11:51

For ikke lenge siden flokket verdenspressen seg til industribygda Rjukan, nord i Telemark. Grunnen var et solspeil som lokale ildsjeler hadde montert for å bringe sollys ned til den vintermørke dalen, hvor Norsk Hydro tidligere har hatt produksjon.

Tirsdag ble det klart at Rjukan blir speilingslokasjon for datasenteret til Green Mountain i Rennesøy. De varslet på en pressekonferanse at det de neste årene skal investeres rundt 600 millioner kroner til et datasenter i industribygda.

Det har vært flere datasenter-initiativ i Rjukan tidligere, men ingen har klart å få opp en kommersiell drivbar satsning. Tidligere i høst ble det imidlertid klart at Green Mountain fikk DNB som leiertaker på sitt fjellhall-anlegg utenfor Stavanger.

– Vi har planene klare for en større datasentersatsning på Rjukan i Telemark for nærmere 600 millioner kroner i årene fremover, og vi inviterer andre til å følge etter. Senteret vårt skal være operativt allerede i mai 2014, derfor er første byggetrinn igangsatt, sier Knut Molaug i en pressemelding som blir sendt ut tirsdag.

Han stilte opp på pressekonferansen sammen med en lang rekke lokalpolitikere fra Rjukan og Telemark, samt samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP), som ble flankert av statssekretær og telemarking Bård Hoksrud (FrP).

Hensikten bak at Green Mountain vil bygge ut er behovet for et speiling-senter for den eksisterende driften de har på Rennesøy. På pressekonferansen kom det frem at det skal bygges 5000 KVM, som etter det digi.no erfarer blir i nye haller som ikke være i fjell men på industriområdet i bygda.

Ministeren hadde få konkrete lovnader å gi da han ble utfordret på at Norge ligger bak både Sverige og Finland når det kommer til datasenter-industrien og rammebetingelser for denne. Da digi.no spurte om det kunne være aktuelt å se på disse bedriftene likestilt som kraftkrevende industri, med særordninger for innkjøp av kraft, svarte Solvik-Olsen at dette var noe regjeringen absolutt skulle se på.

Men hvorfor stilte ordføreren i Tinn kommune, Steinar Bergsland, opp på en slik pressekonferanse? Stikkord er næringsutvikling: Rjukan er en fordums industristorhet, som de siste årene har slitt i kjølvannet til et nedlagt Norsk Hydro.

– Dette er fantastiske nyheter for Rjukan, Tinn kommune og for Telemark, sier ordføreren. Selv om det bare vil komme ca. 20 arbeidsplasser knyttet til datasenteret alene, mener Bergsland at det vil få store ringvirkninger.

– Dette vil løfte lokalmiljøet og kunne få store ringvirkninger, sa Bergsland som mente at en arbeidsplass på datasenteret ville danne grunnlaget for mellom ti og tyve arbeidsplasser ellers i kommunen.

Kommunen er også inne på eiersiden i et konkurrerende datasenterprosjekt i kommunen, men som så langt ikke har realisert sine planer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.