Investerer 9,2 milliarder i Linux

IBM-sjef Lou Gerstner lovet i går å investere 1 milliard dollar i Linux i løpet av neste år for å møte Windows. Men IBM kan ikke gjøre noe med Linux i seg selv.

IBM-sjef Lou Gerstner lovet i går å investere 1 milliard dollar i Linux i løpet av neste år for å møte Windows. Men IBM kan ikke gjøre noe med Linux i seg selv.

I tur og orden har samtlige dataselskaper mer eller mindre frivillig lovet støtte for gratis-operativsystemet Linux. Men ingen har kastet mer penger i potten enn det International Business Machines Corporation nå gjør. På en IT-kongress i New York i går lovet IBM-sjef Lou Gerstner å investere "en milliard dollar (9,21 milliard norske kroner) i Linux i løpet av neste år".

Men akkurat hva ordet investere betyr er ikke klart. For 1 milliard dollar er svært mye penger, selv i IT-bransjen. Det er trolig nok til å lage et nesten nytt operativsystem fra bunnen av, men IBM vil neppe lage sin egen Linux-versjon.

Pengene skal først og fremst brukes til å lage ny og tilpasse gammel programvare til Linux. Under sin tale fortalte Gerstner at IBM nå har 1500 Linux-utviklere og at Linux for lengst fungerer på alle IBMs forskjellige maskintyper. Her kan du lese hele talen.

IBM har også bygget et "Open Source Development" laboratorium i Oregon sammen med HP og NEC for å la Linux-utviklere teste sin programvare på større maskinparker.

Det enorme Linux-budsjettet innebærer trolig i praksis en annen dramatisk nyhet: IBM setter spikern i kisten for sin egen Unix-versjon AIX. To ting i Gerstner tale understreker dette.

"Dette (Linux) er et stort spørsmål for alle server-leverandører. Det skal bli interessant å se om det innen to til tre år finnes noen propritære Unix-versjoner igjen i markedet. Markedspresset mot standarder er så sterkt at jeg tror Sun, EMC og Microsoft kjører de siste propritære løpene vi kommer til å se i vår bransje på svært lang tid", sa Gerstner under sin tale i går.

Samtidig sa IBM-sjefen at "Vi er overbevist om at Linux kan gjøre det samme for forretningsprogramvare som Internet gjorde for nettverk og kommunikasjon: Skape en ekte åpen, interoperabel alle-til-alle-standard."

IBM har gitt opp operativsystem før. Etter å ha tapt markedskampen mot Windows, måtte IBM holde liv i OS/2 i årevis. AIX-kundene og applikasjonene kan langt lettere skyves over til Linux.

Til toppen